Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος του νεφρού ακολουθεί τρία διαφορετικά εξελικτικά «μονοπάτια», που αντιστοιχούν σε τρεις διαφορετικές μορφές της νόσου. Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους γιατρούς να βγάλουν αξιόπιστα συμπεράσματα για το αν ο όγκος θα είναι επιθετικός.
Μια δεύτερη βρετανική μελέτη δείχνει ότι οι πρώτοι «σπόροι» του καρκίνου του νεφρού συχνά μπορεί να εμφανισθούν από την παιδική ή την εφηβική ηλικία, ακόμη και 40 ή 50 χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου, περνώντας έως τότε απαρατήρητοι.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ, του Νοσοκομείου Royal Marsden και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την ογκολόγο δρα Σάμρα Τουράτζλικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell, ανέλυσαν περισσότερα από 1.000 δείγματα όγκων από 100 ασθενείς με καρκίνο του νεφρού, προκειμένου να ανακατασκευάσουν για κάθε ασθενή την αλληλουχία των γενετικών γεγονότων που οδήγησαν τελικά στον καρκίνο.
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τρεις διακριτοί εξελικτικοί τύποι της νόσου. Ο πρώτος τύπος ακολουθεί ένα αργό μονοπάτι εξέλιξης και ποτέ δεν γίνεται επιθετικός. Ο δεύτερος τύπος, αντίθετα, δημιουργεί τους πιο επιθετικούς όγκους, μέσα από γρήγορες γενετικές βλάβες ήδη από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του καρκίνου. Αυτό επιτρέπει στους όγκους να επεκταθούν σε πολλά άλλα σημεία του σώματος, συχνά προτού καν διαγνωσθεί ο αρχικός όγκος.
Ο τρίτος τύπος έχει μια ενδιάμεση εξέλιξη, καθώς αποκτά την ικανότητα εξάπλωσης, αλλά οι γενετικές μεταλλάξεις που προκαλεί, γίνονται βαθμιαία και όχι γρήγορα. Οι όγκοι αυτοί συνήθως μεγαλώνουν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και συχνά μόνο σε μια περιοχή. Αποτελούνται από πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς καρκινικών κυττάρων, από τους οποίους μόνο μερικοί είναι επιθετικοί.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματά τους, αναλύοντας επίσης δείγματα όγκων από ανθρώπους που είχαν πεθάνει από καρκίνο του νεφρού.
«Η πρόγνωση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του νεφρού, διαφέρει πολύ μεταξύ τους. Δείξαμε για πρώτη φορά ότι αυτές οι διαφορές έχουν τη ρίζα τους στο διακριτό τρόπο που αυτοί οι καρκίνοι εξελίσσονται. Γνωρίζοντας το επόμενο βήμα στην εξελικτική πορεία κάθε καρκίνου, θα βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή μέσα στην επόμενη δεκαετία», δήλωσε η δρ Τουράτζλικ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς με τους λιγότερο επιθετικούς όγκους δεν θα κάνουν πλέον χειρουργική επέμβαση, αλλά απλώς θα τίθενται σε καθεστώς επιτήρησης.
Η ανάλυση των όγκων αποκάλυψε επίσης μια σειρά από χρωμοσωμικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν εκείνα τα κύτταρα στους πρωτογενείς όγκους που θα οδηγήσουν σε δευτερογενείς όγκους, από τα κύτταρα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τον αρχικό όγκο για να κάνουν μεταστάσεις. Η ανίχνευση δύο χρωμοσωμικών μεταβολών που αποτελούν προάγγελο των μεταστάσεων, θα αποτελέσει στο μέλλον ένα χρήσιμο βιοδείκτη για τον εντοπισμό των ασθενών με τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου.
localStorage.clear();
Πηγή