Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024

Οστεοαρθρίτιδα: 8 παράγοντες κινδύνου & τα βασικά συμπτώματα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Πρόκειται για χρόνια πάθηση που εμφανίζεται καθώς ο άνθρωπος γερνάει με αποτέλεσμα μετά τα 65 οι 3 στους 4 να πάσχουν από τη νόσο, ενώ πάνω από το 85% των ατόμων αυτών έχουν ευρήματα στις ακτινογραφίες των αρθρώσεών τους ακόμη και όταν δεν έχουν συμπτώματα.

Στην οστεοαρθρίτιδα προσβάλλεται ο αρθρικός χόνδρος, ο ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες σαν μαξιλαράκι και βοηθά τα κόκαλα της άρθρωσης να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο κατά την κίνηση.

Η πάθηση έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις: αποχή από την εργασία, ευρεία χρήση φαρμάκων, χειρουργικές επεμβάσεις, αναπηρία. Αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες ανικανότητας.

Παράγοντες κινδύνου

– Ηλικία

– Παχυσαρκία: συνδέεται στενά με την οστεοαρθρίτιδα, κυρίως με την οστεοαρθρίτιδα των γονάτων

– Γενετικοί παράγοντες (οι γυναίκες έχουν πιθανότητα 30-50% να κληρονομήσουν από την μητέρα τους την οστεοαρθρίτιδα χεριών)

– Τραυματισμοί της άρθρωσης

– Εργασία ή ενασχόληση με ορισμένα σπορ

– Συγγενή αίτια (συγγενές εξάρθρημα του ισχίου, επιφυσιακές δυσπλασίες)

– Ενδοκρινολογικά αίτια (σακχαρώδης διαβήτης, μεγαλακρία)

-Άλλες παθήσεις των οστών (ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεονέκρωση, λοίμωξη)

Πώς εκδηλώνεται

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότητας της άρθρωσης που προσβάλλει. Σε πιο προχωρημένο στάδιο προκαλεί παραμόρφωση της άρθρωσης.

– Πόνος: εμφανίζεται συνήθως μετά από κούραση και υποχωρεί με την ανάπαυση. Όσο όμως η νόσος επιδεινώνεται ο πόνος γίνεται μόνιμος και εμφανίζεται ακόμη και τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επηρεάζεται από τις αλλαγές του καιρού, επιδεινώνεται από την υγρασία και το κρύο.

– Δυσκαμψία άρθρωσης: η άρθρωση «μαγγώνει», όταν μείνει πολλή ώρα αχρησιμοποίητη.

– Κριγμός: είναι ο ήχος που ακούει ο ασθενής ή και οι γύρω του όταν κινεί την άρθρωση. Οφείλεται στην τριβή ανάμεσα στα κόκαλα της άρθρωσης τα οποία δεν προστατεύονται πια από τον χόνδρο.

 

Διαβάστε επίσης:

Τελικά το τρέξιμο κάνει κακό στα γόνατα;


Πηγή