Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Ο ύπνος της εγκύου παράγοντας κινδύνου για τον πρόωρο τοκετό

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος αποτελεί πυλώνα της καλής υγείας, αφού συνδέεται με ευνοϊκότερες εκβάσεις για την καρδιά, τον εγκέφαλο, τον σκελετό και γενικότερα κάθε όργανο και σύστημα του οργανισμού. Από την άλλη, οι άνθρωποι που δεν απολαμβάνουν επαρκή ή καλό ύπνο είναι πιο επιρρεπείς σε δεκάδες προβλήματα υγείας, από την καρδιοπάθεια και την άνοια έως την κατάθλιψη τον καρκίνο του πνεύμονα.

Εύκολα λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί κανείς τον σημαντικό ρόλο του ύπνου στη ζωή μας, πόσο μάλλον κατά την ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης.

Οι έγκυοι που έχουν αϋπνία, υπνική άπνοια, ναρκοληψία ή άλλη διαταραχή ύπνου, κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν πρόωρο παιδί, σε σχέση με τις γυναίκες που απολαμβάνουν ποιοτικό ύπνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που εξετάζει τις συνέπειες του κακού ύπνου για την εγκυμοσύνη. Πρόωρος θεωρείται ο τοκετός όταν συμβαίνει πριν την 37η εβδομάδα της κύησης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την ψυχολόγο Τζένιφερ Φέλντερ του Τμήματος Ψυχιατρικής, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γυναικολογίας Obstetrics & Gynecology, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για 2.265 γυναίκες με διαταραχές ύπνου, καθώς και για μια άλλη ομάδα γυναικών χωρίς τέτοια προβλήματα.

Διαπιστώθηκε ότι πρόωρα γέννησε το 14,6% των εγκύων με κάποια διαταραχή ύπνου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10,9% μεταξύ των εγκύων χωρίς προβλήματα ύπνου. Οι γυναίκες με αϋπνία είχαν κατά μέσο όρο 30% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και αυτές με υπνική άπνοια 40%, σύμφωνα με τους New York Times και το Nature.

Οι πιθανότητες πολύ πρόωρου τοκετού (πριν την 34η εβδομάδα της κύησης) ήταν υπερδιπλάσιες για τις εγκύους με υπνική άπνοια και σχεδόν διπλάσιες για τις γυναίκες με αϋπνία.

Οι ερευνητές επισήμαναν τη σημασία αντιμετώπισης των διαταραχών ύπνου κατά την εγκυμοσύνη, με δεδομένους τους αυξημένους κινδύνους του πρόωρου τοκετού για το μωρό και τη μετέπειτα ζωή του. Όπως ανέφεραν, επειδή οι έγκυοι αποφεύγουν να πάρουν φάρμακα, θα μπορούσαν να καταφύγουν σε κάποια σχετικά γρήγορη θεραπεία με ψυχολόγο, όπως η γνωστική-συμπεριφορική.

Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα στον κόσμο, πάνω από τρεις εβδομάδες νωρίτερα από την πλήρη κύηση των 40 εβδομάδων. Τα παιδιά αυτά είχαν λιγότερο χρόνο για να αναπτυχθούν μέσα στη μήτρα και είναι πιο ευάλωτα από άποψη σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας.

Δείτε κι αυτό:

Πρόωρος τοκετός: Οι 3 βασικότεροι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για τα πρόωρα μωρά

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με 2,7 εκατομμύρια πρόωρες γεννήσεις ετησίως

Οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού


Πηγή