Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025
Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Λ.Δ. του Κονγκό από ιλαρά

Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Λ.Δ. του Κονγκό από ιλαρά

Σε μάστιγα εξελίσσεται η ιλαρά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής φέτος από την ιογενή αυτή λοίμωξη. Ο αριθμός είναι διπλάσιος από τα θύματα της επιδημίας του ιού Έμπολα, η οποία ξέσπασε τον Αύγουστο του 2018.

«Η επιδημία στη Λ.Δ. Κονγκό είναι η σημαντικότερη παγκοσμίως. Είναι μια από τις πιο σοβαρές που έχουμε δει», δήλωσε χθες η Κέιτ Ο’ Μπράιεν, διευθύντρια της υπηρεσίας εμβολιασμών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

Η ίδια διευκρίνισε ότι μέχρι την 17η Νοεμβίου είχαν καταγραφεί στην αφρικανική χώρα 250.270 κρούσματα ιλαράς και 5.110 θάνατοι, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συγκεκριμένη επιδημία ιλαράς ξέσπασε τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και ως εκ τούτου ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού. Ο ΠΟΥ επεσήμαναε ότι η εκστρατεία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους. Η Ο’ Μπράιεν υπογράμμισε ότι επεκτάθηκε «σε όλη τη χώρα» και πιο ευάλωτα είναι «τα παιδιά και τα βρέφη».

Η ιλαρά εξακολουθεί να είναι μία δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Πριν την εμφάνιση του εμβολίου τη δεκαετία του 1970 προκαλούσε τον θάνατο 7 με 8 εκατομμυρίων παιδιών ετησίως.

Η επιδημία στη Λ.Δ. Κονγκό δεν έχει γίνει τόσο γνωστή όσο η επιδημία του ιού Έμπολα που μαίνεται στη χώρα από τον Αύγουστο του 2018 και έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο περίπου 2.200 ανθρώπων.

Ο Ίαν Νόρτον, της υπηρεσίας έκτακτης ιατρικής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει ξεκινήσει να εκπαιδεύει κάποιες ιατρικές ομάδες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που ειδικεύονταν στον Έμπολα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν και την ιλαρά.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των ιατρικών ομάδων δυσχεραίνονται λόγω της βίας που μαίνεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να απομακρύνει από τη Λ.Δ. Κονγκό 49 μέλη του προσωπικού του, που εργάζονταν για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στην πόλη Μπένι, εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Από την αρχή του μήνα 99 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από ένοπλες ομάδες στην Μπένι, σύμφωνα με την Ομάδα Μελέτης του Κονγκό του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Η αντιμετώπιση του Έμπολα εμποδίζεται από την ανασφάλεια», κατήγγειλε ο Νόρτον. Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να πούμε το ίδιο για την ιλαρά, όχι μόνο στην Μπένι, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα».


Πηγή