Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

Πέτρες στο ουροποιητικό: Τα είδη τους και πώς θα προστατευθείτε

Οι ουρόλιθοι, δηλαδή οι πέτρες που αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία του ουροποιητικού συστήματος, διακρίνονται ανάλογα με τη χημική σύστασή τους σε 6 είδη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, οι ουρόλιθοι διακρίνονται στα εξής είδη:

– Λίθοι οξαλικού ασβεστίου (στο 30%-35% των περιπτώσεων).

– Λίθοι φωσφορικού ασβεστίου (στο 5%-10%).

– Μεικτοί, οξαλικού και φωσφορικού ασβεστίου (στο 35%-40%).

– Λίθοι εναμμώνιου φωσφορικού μαγνησίου, που είναι φλεγμονώδεις (στο 10%-15%).

– Λίθοι ουρικού οξέος (στο 8%-10% των περιπτώσεων).

– Λίθοι κυστίνης (στο 2%-3%).

Η γνώση της χημικής σύστασης των ουρολίθων έχει μεγάλη σημασία για τον τρόπο της θεραπευτικής προσέγγισης αλλά και για την πρόληψη της κάθε περίπτωσης.

Τα ούρα περιέχουν άχρηστες ουσίες και άλατα που αποβάλλονται από τον οργανισμό με τα ούρα χωρίς πρόβλημα. Μερικές φορές, όμως, τα άλατα σχηματίζουν κρυστάλλους και δημιουργούν τους λίθους.

Οι προϋποθέσεις δημιουργίας λίθων μπορεί να είναι τα πολύ πυκνά ούρα (είτε από αυξημένη αποβολή αλάτων από διάφορες παθολογικές αιτίες είτε από στέρηση υγρών), η λίμναση των ούρων σε κάποιο σημείο του αποχετευτικού συστήματος, η μόλυνση των ούρων (ουρολοίμωξη) από διάφορα μικρόβια και ενδογενείς (γονιδιακοί) παράγοντες.

Πρόληψη

– Το νερό είναι το πιο ισχυρό όπλο ενάντια στη λιθίαση. Η ελάχιστη ημερήσια ποσότητα νερού που πίνουμε πρέπει να είναι 3 λίτρα, αφού ο αποβαλλόμενος όγκος ούρων δεν πρέπει να είναι κάτω από 2-2,5 λίτρα το 24ωρο.

– Η εξειδικευμένη διατροφή είναι σημαντικό μέτρο προστασίας από τη δημιουργία λίθων. Συνιστάται μόνο σε αυτούς που έχουν ιστορικό λιθίασης. Ανάλογα με τη σύσταση των λίθων, καθορίζεται η δίαιτα από ειδικό γιατρό ή διατροφολόγο.

– Περιορισμός στο αλάτι μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού λίθων από ασβέστιο. Η μείωση λήψης ασβεστίου δεν συνιστάται, αφού προωθεί τον σχηματισμό λίθων και οστεοπόρωσης.

– Γεύματα με πολλές ζωικές πρωτεΐνες. Κρέας και αβγά, αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων από ουρικό οξύ και ασβέστιο.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρες στα νεφρά vs. πέτρες στη χολή: Συμπτώματα & αντιμετώπιση

Λιθίαση ουροποιητικού: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται


Πηγή