Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία- Τα μηνύματα και η στρατηγική της ΕΕ | ΥΓΕΙΑ

Η σημερινή παγκόσμια μέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία κινητοποιεί τον πολιτικό κόσμο να πάρει θέση για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει, μέτρα που οριοθετούνται στην στρατηγική που έχει ετοιμάσει η ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει podcast με θέμα την αναπηρία, o Δένδιας στέλνει μήνυμα. O Χατζιδάκης παρουσιάζει 10 δράσεις του υπουργείου Εργασίας για τα άτομα με αναπηρία και πολλοί άλλοι τοποθετούνται σήμερα για τα άτομα με αναπηρία. Η κυβέρνηση παρουσίασε προχθες την πολιτικής της για τα ΑμΕΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πώς αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρίες είναι ένδειξη του πολιτισμού και της ανθρωπιάς μιας κοινωνίας. Στην Ευρώπη η προστασία των ευάλωτων ομάδων και των ατόμων με αναπηρία είναι μέρος του αξιακού και νομικού της συστήματος, σύμφωνα με τους φορείς της.

Οι συστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου

Τον Μάιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοίμασε ένα σύνολο συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα στις συστάσεις τους οι ευρωβουλευτές ξεκαθάρισαν ότι αυτή η στρατηγική θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, καθορισμένους πόρους. Οι άξονες των συστάσεων αφορούσαν τη επαρκή χρηματοδότηση, την αποϊδρυματοποίηση, την ανάγκη ένταξης και φροντίδας σε επίπεδο κοινότητας, συνολικά την προσβασιμότητα καθώς και την τήρηση των κριτηρίων αναπηρίας, μεταξύ άλλων.

Στρατηγική 2021-2030

Η
Κομισιόν βασιζόμενη σε αυτές τις
συστάσεις του Κοινοβουλίου υιοθέτησε
μια φιλόδοξη στρατηγική για το διάστημα
2021-2030, τον περασμένο Μάρτιο.

  • Ενσωμάτωση των δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πολιτικές
  • Μέτρα ανάκαμψης και μετριασμού για την προστασία των ατόμων με αναπηρίες από την κρίση υγείας όπως την κρίση του COVID-19
  • Ίση πρόσβαση για άτομα με αναπηρία σε υγειονομική περίθαλψη, απασχόληση, δημόσιες συγκοινωνίες, στέγαση
  • Υλοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος της ΕΕ για την κάρτα αναπηρίας, το οποίο επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση των αναπηριών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ
  • Συμπερίληψη των ατόμων με αναηπηρία, των οικογενειών τους και των οργανισμών στη διαδικασία εφαρμογής των πολιτικών

Η στρατηγική της ΕΕ
αποτελεί πρακτικά υλοποίηση της
Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα
Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που δρομολογήθηκαν χάρη στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία είναι η ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα, η οποία διασφαλίζει ότι περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες (όπως smartphone, tablet, ATM ή ηλεκτρονικά βιβλία) είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.

Η οδηγία για την προσβασιμότητα διασφαλίζει την ευκολότερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε δεδομένα και υπηρεσίες στο διαδίκτυο, επειδή οι ιστότοποι και οι εφαρμογές των δημόσιων οργανισμών και φορέων, όπως τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια ή τα πανεπιστήμια, πρέπει να είναι προσβάσιμα. Το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+ προωθεί την κινητικότητα των ατόμων με αναπηρία. Βελτιωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες μεταφορών και καλύτερη προστασία των επιβατών τρένων με αναπηρία.

Τι λένε οι αριθμοί στην ΕΕ;

Υπάρχουν
περίπου 87 εκατομμύρια άτομα με αναπηρίες
στην ΕΕ. Το ποσοστό απασχόλησης των
ατόμων με αναπηρία (ηλικίας 20-64 ετών)
ανέρχεται στο 50,8%, σε σύγκριση με το 75%
για άτομα χωρίς αναπηρία. Το 28% των ατόμων
με αναπηρία στην ΕΕ διατρέχουν κίνδυνο
φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σε
σύγκριση με το 17,8% του γενικού πληθυσμού.


Πηγή