Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

Παιδική παχυσαρκία: Οι επιπτώσεις στο συκώτι

Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν βλάβη στο συκώτι. Ο λόγος είναι ότι οι παραπάνω θερμίδες, αποθηκεύονται στο ήπαρ ως λίπος, προκαλώντας φλεγμονή και ουλές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη αιμάτωση του οργάνου και τον αυξημένο κίνδυνο κατάρρευσης της ηπατικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο ακόμη και παιδιά 8 ετών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η αυξημένη περίμετρος μέσης στην ηλικία των τριών ετών αυξάνει τις πιθανότητες ένα παιδί να έχει δείκτη ηπατικής βλάβης και μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος μέχρι την ηλικία των 8. Ο δείκτης αυτός ονομάζεται ALT.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 635 παιδιά στη Μασαχουσέτη και ανακάλυψαν ότι το 23% των παιδιών είχαν αυξημένα επίπεδα ALT στο αίμα μέχρι την ηλικία των 8. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Ειδικότερα, όσα είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης στην ηλικία των 3 και όσα σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση βάρους μεταξύ 3-8 ετών, ήταν πιο πιθανό να έχουν αυξημένη ALT στην ηλικία των 8.

Περίπου το 35% των παχύσαρκων οχτάχρονων είχαν αυξημένη ALT, σε σύγκριση με 20% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Dr. Jennifer Woo Baidal δήλωσε ότι η αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα παιδιά να πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουν παιδιά και ενήλικες τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, είναι να χάσουν βάρος, τρώγοντας λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και κάνοντας τακτικά άσκηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός & πρόληψη παχυσαρκίας: Ποια παιδιά τον έχουν περισσότερο ανάγκη

Παιδί και λίπος στην κοιλιά: Οι σοβαροί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε

Υπέρβαρα μωρά, παχύσαρκα παιδιά: Πόσο αυξάνει ο κίνδυνος ανάλογα με το βάρος γέννησης


Πηγή