Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Πολυφαινόλες: Ποια τα οφέλη τους – Πλήρης πίνακας με τις τροφές που τα περιέχουν

Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που βρίσκονται στα φυτά. Υπάρχουν στη φύση περισσότερες από 500 διαφορετικές πολυφαινόλες.

Στις πολυφαινόλες ανήκουν τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα, τα στιλβένια και οι λιγνάνες.

Ποια οφέλη έχουν οι πολυφαινόλες για την υγεία

Πολλά από τα οφέλη της συγκεκριμένης κατηγορίας χημικών ουσιών σχετίζονται με την αντιοξειδωτική τους δράση στον οργανισμό, που έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη προστασία των κυττάρων από τη φθορά.

Διαβήτης τύπου 2

Μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 χάρη στην ιδιότητά τους να ενισχύουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη αλλά και να μειώνουν τον ρυθμό απορρόφησης των σακχάρων από τις τροφές.

Φλεγμονή

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε δείγμα ενηλίκων υπέδειξε ότι η αυξημένη περιεκτικότητα των ούρων σε λιγνάνες συνδέεται με χαμηλότερους δείκτες καρδιοπάθεια στο σώμα. Η φλεγμονή είναι σε γενικές γραμμές μια χρήσιμη διαδικασία που βοηθά κυρίως στην επούλωση των τραυμάτων, ωστόσο όταν είναι εκτεταμένη και χρόνια συμβάλλει σε ευρύ φάσμα ασθενειών όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Καρδιοπάθεια

Επισκόπηση (μετα-ανάλυση) μεγάλου αριθμού επιστημονικών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες του κακάο επιδρούν θετικά σε παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση κακάο για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης αλλά και σε πτώση της «κακής» LDL χοληστερόλης και αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης.

Παχυσαρκία

Οι πολυφαινόλες παίζουν επίσης ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Μελέτη στην οποία εξετάστηκε η σχέση ανάμεσα στα φλαβονοειδή και στον δείκτη μάζας σώματος και στην περίμετρο της μέσης υπέδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέεται με χαμηλότερες τιμές σε αυτούς τους δύο δείκτες αξιολόγησης του βάρους.

Σε ποιες τροφές βρίσκονται οι πολυφαινόλες

Τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε πολυφαινόλες. Το ίδιο ισχύει και για αρκετά βότανα και μπαχαρικά.

Η περιεκτικότητα κάθε προϊόντος σε πολυφαινόλες εξαρτάται από την προέλευσή του, τις μεθόδους που εφαρμόζονται για την καλλιέργειά του αλλά και το πόσο ώριμο είναι και πώς μαγειρεύεται.

Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε από ποιες τροφές μπορείτε να πάρετε τις περισσότερες πολυφαινόλες.

Ομάδα τροφών

Τροφές

Φρούτα

πορτοκάλι, μήλο, σταφύλι, ροδάκινο, γκρέιπφρουτ, κεράσι, μύρτιλο, ρόδι, σμέουρο, κράνμπερι, φραγκοστάφυλο, δαμάσκηνο, βατόμουρο, φράουλα, βερίκοκο

Λαχανικά

σπανάκι, κρεμμύδι, εσαλότ, πατάτα, ελιά, αγκινάρα, μπρόκολο, σπαράγγι, καρότο

Δημητριακά ολικής άλεσης

σιτάρι, σίκαλη, βρόμη και τα άλευρά τους

Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια

σόγια, φασόλια, κάστανα, φουντούκια, πεκάν, αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσπορος

Ποτά και ροφήματα

καφές, τσάι, κόκκινο κρασί

Έλαια  

ελαιόλαδο, σησαμέλαιο

Μπαχαρικά και βότανα

κακάο, κάππαρη, σαφράν, ρίγανη, δεντρολίβανο, γαρίφαλο, μέντα, γλυκάνισο, φασκόμηλο, δυόσμος, θυμάρι, βασιλικός, κάρι, τζίντζερ, κύμινο, κανέλα

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Τσάι και διαβήτης: Πόσο πρέπει να πίνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Σοκολάτα: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού – Τι πρέπει να προσέχετε

Πέντε βότανα και μπαχαρικά που κάνουν καλό στην καρδιά


Πηγή