Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Πονοκέφαλος, σπασμοί, αδυναμία, κενά μνήμης: Πότε δείχνουν καρκίνο στο κεφάλι

Πώς θα αποκρυπτογραφήσετε σωστά τα τέσσερα ανησυχητικά συμπτώματα.

Τρομάζουμε και μόνο στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος», πόσο μάλλον όταν αυτός εντοπίζεται σε ένα τόσο ευαίσθητο σημείο του ανθρώπινου σώματος όπως το κεφάλι.

Είναι όμως δυστυχώς μια πραγματικότητα που χτυπά ανθρώπους κάθε ηλικίας και που πρέπει να γνωρίζουμε βασικές πληροφορίες γι’ αυτή, όπως τα συμπτώματα που προκαλεί.

Οι όγκοι που αναπτύσσονται στο κεφάλι είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δευτεροπαθείς, δηλαδή αποτέλεσμα μετάστασης από όγκο που εμφανίστηκε αλλού στο σώμα, όπως στον μαστό ή στον πνεύμονα. Οι δευτεροπαθείς όγκοι στο κεφάλι είναι σπάνιοι, όμως ακόμη πιο σπάνιοι είναι οι πρωτοπαθείς, όταν δηλαδή ο καρκίνος ξεκινά από κάποια περιοχή του εγκεφάλου.

Τόσο οι πρωτοπαθείς όσο και οι δευτεροπαθείς όγκοι στο κεφάλι είναι αρκετά «ύπουλοι», καθώς προκαλούν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε σωστά. Επίσης, η σωστή διάγνωση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την ακριβή περιοχή του κεφαλιού στην οποία εμφανίζεται ο καρκίνος. Τα τέσσερα συμπτώματα που θα δείτε παρακάτω όμως είναι τα πιο κοινά.

1. Επιληπτική κρίση

Περίπου το 60% των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο στο κεφάλι εκδηλώνουν τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση με σπασμούς λόγω της παρεμβολής του όγκου στο ηλεκτρικό κύκλωμα του εγκεφάλου. Για πολλούς μάλιστα, η κρίση είναι η πρώτη ένδειξη του προβλήματος.

Πότε να ανησυχήσετε: Μια επιληπτική κρίση δεν είναι ποτέ αθώα, είτε οι σπασμοί εκδηλώνονται σε ολόκληρο το σώμα είτε τοπικά, πρέπει πάντοτε να αξιολογείται από τον γιατρό.

2. Προβλήματα μνήμης

2 κενα μνημης

Οι όγκοι που εντοπίζονται στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, δηλαδή στην περιοχή που ελέγχει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη σκέψη γενικότερα, προκαλούν συχνά κενά μνήμης και διαταραχές της ομιλίας.

Πότε να ανησυχήσετε: Αν σας συμβαίνει συχνά να μην μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα κοινών αντικειμένων ή ζητάτε να σας επαναλάβουν την ερώτηση που μόλις σας έκαναν καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

3. Μυϊκή αδυναμία

3 μυικη αδυναμια

Ο όγκος που πιέζει ευαίσθητους ιστούς στο εγκεφαλικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της δύναμης ή και παράλυση.

Πότε να ανησυχήσετε: Επισκεφτείτε άμεσα το πλησιέστερο νοσοκομείο σε περίπτωση που εκδηλώνετε αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια, στα πόδια ή στο πρόσωπο που δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια προφανή αιτία –όπως π.χ. η κακή στάση του σώματος–και δεν υποχωρεί μετά από μερικά λεπτά.

4. Πονοκέφαλος

4 πονοκεφαλος

Περίπου το 50% των ανθρώπων με καρκίνο στο κεφάλι εκδηλώνει πονοκεφάλους όταν ο όγκος ασκεί πίεση στα ευαίσθητα στον πόνο αιμοφόρα αγγεία και νεύρα του εγκεφάλου.

Πότε να ανησυχήσετε: Οι πιθανότητες να οφείλεται ο πονοκέφαλος σε όγκο στο κεφάλι είναι λιγότερες από 1%. Ωστόσο, αν ο πόνος εμφανίζεται συχνά ή επιδεινώνεται σε διάστημα μερικών εβδομάδων και αν δεν παρουσιάζει βελτίωση με τα παυσίπονα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν εκδηλώνεται αμέσως μόλις ξυπνάτε.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Ανεύρυσμα στο κεφάλι: Πώς θα αναγνωρίσετε τη ρήξη πριν να είναι πολύ αργά

Πέντε συμπτώματα που επιβάλλουν την επίσκεψη στα Επείγοντα

Πόνος στη μέση & πόνος στο χέρι – Πότε δείχνουν καρκίνο


Πηγή