Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα χωρίς να κινδυνεύσει η καρδιά σας

Νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα «αθωώνει» το αυγό!

Εδώ και δεκαετίες το αυγό έχει «δαιμονοποιηθεί» λόγω της μεγάλης ποσότητας χοληστερίνης που υπάρχει στον κρόκο του, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στην εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ωστόσο, όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν αφενός ότι η χοληστερίνη που λαμβάνεται μέσω της διατροφής δεν έχει τελικά τόσο μεγάλη επίδραση στη χοληστερίνη του αίματος και αφετέρου ότι το αυγό συγκεκριμένα συνδέεται περισσότερο με οφέλη παρά με κινδύνους για την υγεία.

Απόλυτα ασφαλής η κατανάλωση έως και 12 αυγών την εβδομάδα

Η νέα μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε την επίδραση του αυγού στον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, τα οποία αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Για διάστημα 12 μηνών συνολικά οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθήσουν είτε μια διατροφή πλούσια σε αυγό (12 αυγά την εβδομάδα) είτε με χαμηλή κατανάλωση αυγού (λιγότερο από 2 αυγά την εβδομάδα), στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας τους και ιδίως του καρδιαγγειακούς τους δείκτες, όπως τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα τους, τα επίπεδα του σακχάρου τους και η αρτηριακή τους πίεση.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, ασχέτως της ποσότητας αυγού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, κανένας εξ αυτών δεν παρουσίασε επιδείνωση στους καρδιαγγειακούς του δείκτες.

«Παρά τις αντικρουόμενες συστάσεις σχετικά με τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αυγού σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη, η έρευνά μας υποδεικνύει ότι δεν είναι απαραίτητη η αποχή από την κατανάλωσή του εφόσον εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Νικ Φούλερ.

«Μια υγιεινή διατροφή, όπως αυτή που υιοθετήθηκε στη μελέτη, δίνει για παράδειγμα έμφαση στην αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (π.χ. βούτυρο) με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ. αβοκάντο και ελαιόλαδο)» προσθέτει.

«Αν και τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερίνη –και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ‘κακής’ LDL χοληστερίνης– η νέα μελέτη φαίνεται να υποστηρίζει τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγού έχει μηδαμινή επίδραση στα επίπεδα της χοληστερίνης του αίματος» καταλήγει ο Δρ Φούλερ.

Δείτε κι αυτό:

Αυγό: Πόσες θερμίδες έχει ο κρόκος και πόσες το ασπράδι

Πώς θα καταλάβετε ότι ένα αυγό έχει χαλάσει – Το τεστ των 5’’

Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τα τσόφλια από τα αυγά

Αυγό: Η πολυβιταμίνη της φύσης! 


Πηγή