Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Πότε πρέπει να μας ανησυχεί ο θυρεοειδής;

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λάρυγγα.

Οι ρόλοι του πολλοί και σημαντικοί, καθώς οι ορμόνες που απελευθερώνει εμπλέκονται σε δεκάδες βιολογικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός, ο καρδιακός παλμός, η αναπνοή, η μυϊκή δύναμη, η θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Από τα παραπάνω μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι η σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε επιπλοκές στην υγεία μας.

Ποιες ενδείξεις και ποια συμπτώματα πρέπει να μας παρακινήσουν ώστε να επισκεφτούμε τον γιατρό μας για εξετάσεις;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους, οι λιγότερο συχνές κενώσεις, η ξηρότητα του δέρματος, η μόνιμη κούραση και υπνηλία (ακόμη και μετά από 7-9 ώρες ύπνου), η τριχόπτωση και η ευαισθησία των νυχιών είναι μερικά από τα τυπικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπου ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνει λιγότερες ορμόνες απ’ όσες πρέπει.

Από την άλλη, ο υπερθυρεοειδισμός, όταν δηλαδή παράγονται περισσότερες ορμόνες από το φυσιολογικό, χαρακτηρίζεται κυρίως από την ανεξήγητη απώλεια κιλών, την έντονη εφίδρωση και την ταχυπαλμία.

Μπορεί βέβαια να μην εκδηλώνεται κανένα από τα παραπάνω αλλά και πάλι να κρίνεται απαραίτητη η εξέταση του θυρεοειδούς. Σε ποιες περιπτώσεις ισχύει αυτό; Σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (π.χ. διαβήτη τύπου 1) ή με κακοήθη αναιμία, σε άτομα που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με διαπιστωμένη διαταραχή του θυρεοειδούς, σε άτομα με ψυχικά νοσήματα ή σε άτομα που λαμβάνουν αμιωδαρόνη ή λίθιο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι συχνά υποβάλλονται σε εξέταση θυρεοειδούς και άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα κατάθλιψης/άγχους χωρίς να έχουν οικογενειακό ιστορικό για τις συγκεκριμένες ψυχικές παθήσεις ή χωρίς να μπορεί ο γιατρός να αποδώσει τα συμπτώματα σε κάποια σαφή αιτία.

Πηγή: endocrineweb.com, womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Υπερθυρεοειδισμός: Κάντε το τεστ των 60 δευτερολέπτων!

Εννέα σημάδια ότι ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί


Πηγή