Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

Ρύζι & τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Το ρύζι είναι ένα ιδιαίτερα «ευέλικτο» τρόφιμο, καθώς αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για κάθε πιάτο, ενώ συνδυάζοντάς το με μερικά λαχανικά μπορούμε να ετοιμάσουμε μέσα σε λίγα λεπτά ένα πλήρες γεύμα.

 

Πολύ συχνά συμβαίνει να μας περισσέψουν μία ή και περισσότερες μερίδες ρυζιού και να αποφασίσουμε να τις κρατήσουμε στο ψυγείο για μελλοντική κατανάλωση.

Επειδή όμως το ρύζι είναι μία από τις τροφές που συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, πρέπει να φροντίσουμε να το συντηρήσουμε σωστά για να αποφύγουμε δυσάρεστα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Φιόνα Χάντερ, «μπορείτε να ξαναζεστάνετε το ρύζι, αρκεί προηγουμένως να το συντηρήσετε σωστά. Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus (Βάκιλος των δημητριακών), το οποίο συχνά επιβιώνει όταν μαγειρεύεται το ρύζι και προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις. Αν αφήσετε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, από τα σπόρια θα αναπτυχθούν βακτήρια και τα βακτήρια αυτά θα πολλαπλασιαστούν» αναφέρει η Χάντερ, προσθέτοντας πως κατά τη διαδικασία αναπαραγωγής των βακτηρίων απελευθερώνονται τοξίνες που οδηγούν σε συμπτώματα όπως η διάρροια και ο εμετός. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Για να αποφύγουμε τα παραπάνω, το μαγειρεμένο ρύζι δεν πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο για περισσότερο από 24 ώρες. Επίσης, η Χάντερ τονίζει ότι πρέπει να το ξαναζεσταίνουμε μόνο μία φορά και να το βάζουμε στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα αφού το μαγειρέψουμε. «Όσο περισσότερο αφήνετε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου τόσο πιθανότερο είναι να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Είναι λοιπόν αναγκαίο να βάζετε το ρύζι στο ψυγείο όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά το μαγείρεμα, ιδανικά μέσα σε μία ώρα, αν σκοπεύετε να το ξαναζεστάνετε αργότερα».

Πηγή: Mail Online

Δείτε κι αυτό:

Ρύζι: Το τρικ για να μειώσετε τις θερμίδες του στο μισό!

Λευκό vs καστανό ρύζι: Ποιες οι διαφορές στη διατροφική τους αξία

Αρσενικό στο ρύζι: Πώς θα προστατευτείτε


Πηγή