Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Σας πειράζουν τα γαλακτοκομικά; Η αιτία δεν είναι μόνο η λακτόζη

Πιστεύετε ότι πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη και γι’ αυτό κόψατε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Έτσι χάνετε σημαντικές πηγές πρωτεϊνών, ιωδίου και ασβεστίου για λάθος λόγο.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι μπορεί να υπάρχει μια άλλη εξήγηση για τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και συγκεκριμένα μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο γάλα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 600 ενήλικες που ισχυρίστηκαν ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, αέρια και διάρροια μετά την κατανάλωση γάλακτος.

Ανακάλυψαν ότι η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από την πρωτεΐνη Α1 βήτα καζεΐνη που υπάρχει στο αγελαδινό γάλα.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα είδη γαλακτοκομικών. Η εναλλακτική λύση ονομάζεται A2 βήτα καζεΐνη και δεν προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα.

Υπολογίζεται ότι περίπου του 20% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από ενοχλητικά συμπτώματα λόγω της κατανάλωσης γαλακτοκομικών. Τώρα που οι ερευνητές έχουν προσδιορίσει την πραγματική αιτία, εκτιμούν ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αποκλείουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους.

Τα περισσότερα αγελαδινά γάλατα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, περιέχουν δύο πρωτεΐνες, την A1 βήτα καζεΐνη και την Α2 βήτα καζεΐνη, αλλά ένας τύπος (γνωστός ως α2 γάλα) περιέχει μόνο την Α2 βήτα καζεΐνη.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έπινε γάλα που περιείχε και τις δύο πρωτεΐνες, A1 και A2 και η άλλη γάλα που περιείχε μόνο την A2.

Μετά την κατανάλωση 300 ml γάλακτος, οι ειδικοί κατέγραψαν τα συμπτώματα των συμμετεχόντων μετά από μία, τρεις και 12 ώρες.
Σε κάθε χρονικό σημείο, όσοι ήπιαν γάλα που περιείχε μόνο την πρωτεΐνη Α2 είχαν λιγότερα συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που ήπιαν γάλα που περιείχε τις πρωτεΐνες Α1 και Α2. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για συμπτώματα που περιλάμβαναν φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά και αέρια.

 Ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 60-70% του παγκόσμιου πληθυσμού αναφέρουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της μελέτης, η αιτία των συμπτωμάτων τους μπορεί να μην είναι η λακτόζη, αλλά η πρωτεΐνη Α1 που υπάρχει στο γάλα.

Σύμφωνα με τον Δρα Anton Emmanuel, Σύμβουλο Γαστρεντερολογίας και Διευθυντή της Μονάδας Φυσιολογίας του Εντέρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο του Λονδίνου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη με ανθρώπους που έχει γίνει μέχρι σήμερα και εξετάζει τις διαφορές των επιπτώσεων της πρωτεΐνης Α1 και Α2.

«Υποδεικνύει ότι οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πέψη και ότι η λακτόζη μπορεί να μην είναι η μόνη αιτία γαστρεντερικών προβλημάτων σε άτομα με δυσανεξία» αναφέρει.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα μικρότερης κλίμακας αλλά με ανάλογα ευρήματα.

Συμβουλές αυτοδιάγνωσης

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει τυπικός τρόπος διάγνωσης της δυσανεξίας στην πρωτεΐνη Α1. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία, βάλτε μια πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος α2, π.χ. ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ με την καθοδήγηση του γιατρού σας. Αν δεν εκδηλώσετε συμπτώματα, σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση.

«Αρχικά, όλες οι εξημερωμένες αγελάδες παρήγαγαν γάλα μόνο με την πρωτεΐνη Α2 βήτα καζεΐνη. Με την πάροδο των χρόνων εμφανίστηκε η πρωτεΐνη Α1 καζεΐνη, η οποία πλέον είναι πολύ διαδεδομένη στις δυτικές αγελάδες. Η ειρωνεία είναι ότι το γάλα όλων των άλλων θηλαστικών περιέχει μόνο την πρωτεΐνη Α2, ακόμη και το ανθρώπινο γάλα. Το γάλα α2 έχει την ίδια όψη και τη γεύση με το κανονικό γάλα, αλλά προέρχεται από αγελάδες που παράγουν φυσικά γάλα που περιέχει μόνο την πρωτεΐνη Α2» εξηγούν οι ειδικοί.

Για όσους αγαπούν το γάλα αλλά έχουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά και αέρια, η νέα έρευνα είναι ενθαρρυντική, καθώς μπορούν να καταναλώνουν και πάλι αγελαδινό γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, απολαμβάνοντας τα οφέλη τους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nutrition Journal.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Γάλα φυτικής προέλευσης: Το βασικό του μειονέκτημα

Ξαφνικό φούσκωμα; 5 αιτίες που δεν σας περνούν από το μυαλό

Δυσανεξία στη λακτόζη: 4 βασικές ενδείξεις που πρέπει να γνωρίζετε

 


Πηγή