Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Σταματούν την παρασκεύη φαρμάκων για χημειοθεραπείες οι νοσηλευτές του Θεαγενείου

Αποσύρονται από τις 23 Ιανουαρίου οι νοσηλευτές του Θεαγενείου από τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων με τα οποία γίνονται οι χημειοθεραπείες σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από την πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αθηνά Γραμματικοπούλου. «Θα προσπαθήσουμε αυτό να γίνει ομαλά ώστε κανένας άρρωστος να μη στερηθεί τη θεραπεία του.

Έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας, την ΥΠΕ, τον διοικητή του νοσοκομείου και τους διευθυντές των κλινικών και εντός της εβδομάδας θα έχουμε επαφές και με τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “‘Αλμα Ζωής” και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης» ανέφερε η κ. Γραμματικοπούλου.

Ο διοικητής του Θεαγενείου Θεόδωρος Ρεβενάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι υπάρχει από την πλευρά του ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος και ότι δεν θα μείνουν οι ασθενείς χωρίς χημειοθεραπεία. «Πιστεύω ότι θα λυθεί το θέμα. Περιμένουμε απάντηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας σχετικά με το τίνος αρμοδιότητα είναι η διάλυση των κυτταροστατικών, δηλαδή αν είναι αρμοδιότητα των φαρμακοποιών ή των νοσηλευτών. Πιστεύω ότι θα λυθεί το θέμα» πρόσθεσε ο κ. Ρεβανάκης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Θεαγενείου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι νοσηλευτές «ζητούν άμεσα τη λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκου στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αρρώστων, για να μην ταλαιπωρούνται και να παρέχεται το υψηλότερο επίπεδο νοσηλείας έτσι όπως το δικαιούται ο κάθε άρρωστος, με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και την τεχνολογική πρόοδο».

Να σημειωθεί ότι το 2008 έχει ανατεθεί στους νοσηλευτές, με εντολή της τότε διοίκησης του νοσοκομείου να κάνουν προσωρινά τη διάλυση και παρασκευή των χημειοθεραπειών. Το Σωματείο Εργαζομένων στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η απόφαση οδήγησε σε παράνομη εμπλοκή των νοσηλευτών στη διάλυση των Χημειοθεραπειών (Χ/Θ) και στη μη ύπαρξη Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων (ΚΜΔΦ) στην ευθύνη του Νοσοκομειακού Φαρμακείου.

«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Η ύπαρξη ΚΜΔΦ και η λειτουργία της από εξειδικευμένο προσωπικό έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ασθενείς, τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο μας όσο και για την εξοικονόμηση πόρων αφού θα περιοριστεί η κατασπατάληση των φαρμάκων.

Το σωματείο των εργαζόμενων του Α.Ν.Θ. Θεαγενείου επανειλημμένα έχει ενημερώσει για τα παραπάνω και έχει απαιτήσει τόσο από τις διοικήσεις όσο και από το υπουργείο Υγείας να δοθεί λύση στο πρόβλημα, δηλαδή, τη λειτουργία ΚΜΔΦ στο νοσοκομείο μας με ευθύνη εξειδικευμένου προσωπικού στα πλαίσια του νοσοκομειακού φαρμακείου και την πρόσληψη όσων εργαζόμενων χρειάζονται για την ορθή λειτουργία της.

Παρ’ όλες τις εκκλήσεις μας, το υπουργείο και η διοίκηση του νοσοκομείου κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου.


Πηγή