Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια επώδυνη διαταραχή του καρπού και της άκρας χείρας που οφείλεται στη συμπίεση του μέσου νεύρου το οποίο διέρχεται από τον καρπό.
Τα συμπτώματα είναι πόνος που μπορεί να εκτείνεται προς τον βραχίονα, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα των δακτύλων, καθώς και αδυναμία στη λαβή.
Νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νέοι που ασχολούνται πολλές ώρες με τα κινητά και τα τάμπλετ κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν το σύνδρομο λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων που κάνουν.
Οι ερευνητές μελέτησαν φοιτητές του πανεπιστημίου τους, άλλοι εκ των οποίων ήταν μανιώδεις χρήστες φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα) και άλλοι όχι (λιγότερες από πέντε ώρες την ημέρα).
Οι φοιτητές χρησιμοποιούσαν κινητά, τάμπλετ και κονσόλες παιχνιδιών.
Πάνω από τους μισούς μανιώδεις χρήστες των συσκευών (το 54%) ανέφεραν μυοσκελετικούς πόνους ή/και ενοχλήσεις σε σύγκριση με το μόλις 12% όσων δεν το υπερβάλανε στη χρήση.
Όσο περισσότερο ασχολούνταν οι φοιτητές με τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τόσο εντονότεροι και μεγαλύτερης διάρκειας ήταν οι πόνοι.
Οι ερευνητές τούς υπέβαλαν σε υπερηχογραφήματα και κλινική εξέταση για να καταλάβουν πού ακριβώς οφείλονταν οι πόνοι. Διαπίστωσαν ότι το μέσο νεύρο τους ήταν διογκωμένο και πιο επίπεδο από το φυσιολογικό, ενώ ταυτοχρόνως υπήρχε διόγκωση (οίδημα) σε έναν βασικό σύνδεσμο της περιοχής.
Οι επιδράσεις αυτές αποδίδονται στον σχεδιασμό των συσκευών, που απαιτεί επαναλαμβανόμενη χρήση των δακτύλων για όλες τις λειτουργίες τους.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Τεχνολογίας και Πληροφορικής της Υγείας του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και επικεφαλής της έρευνας δρ Πίτερ Γουάιτ, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είθισται να σχετίζεται με επαγγέλματα όπως δακτυλογράφος (είναι γνωστό και ως σύνδρομο του υπολογιστή), δεδομένου ότι οι κινήσεις που κάνουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι μονότονες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Muscle and Nerve.
Διαβάστε επίσης:
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Τελικά φταίει ο υπολογιστής;
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πώς θα σώσετε τα χέρια σας στο γραφείο
Πηγή