Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

Τα γαλακτοκομικά δεν αυξάνουν το βάρος των παιδιών, δείχνει έρευνα με ελληνική υπογραφή

Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, δεν ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή της διασποράς.

Η μελέτη (μετα-ανάλυση), η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας στη Βιέννη, αξιολόγησε όλες τις έρευνες των τελευταίων τριών δεκαετιών (95 συνολικά) πάνω στη σχέση γαλακτοκομικών και βάρους των παιδιών, οι οποίες αφορούσαν πάνω από 203.000 άτομα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ανέστη Ντούγκα του γαλλικού Ινστιτούτου Paul Bocuse, ανακοίνωσαν ότι δεν βρήκαν καθόλου ενδείξεις που να συνδέουν το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά με το λίπος του σώματος και με το βάρος.

«Είναι σημαντικό ότι αυτό ισχύει για όλα τα είδη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα ευρήματά μας πρέπει να άρουν τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι γονείς και οι οποίες τους οδηγούν να περιορίσουν την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών από τα παιδιά τους, από φόβο μήπως παχύνουν» δήλωσε ο Ντούγκας.

Ο Έλληνας ερευνητής είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2005) και πήρε το διδακτορικό του στην επιστήμη της διατροφής από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ (2011). Αφού έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο σουηδικό Πανεπιστήμιο της Λουντ, από το 2016 είναι ερευνητής για θέματα υγιεινής διατροφής στο Ινστιτούτο Paul Bocuse της Λιόν. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Παιδική παχυσαρκία: Η Ελλάδα «πρωταγωνίστρια» μεταξύ των χωρών της Ευρώπης

Παιδική παχυσαρκία: Οι παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο

Παιδική παχυσαρκία: Ο κίνδυνος από την κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη


Πηγή