Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Τα χόμπι που προστατεύουν από την άνοια!

Δραστηριότητες όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια και το διάβασμα βοηθούν όχι μόνο να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας, αλλά και να «θωρακίσουμε» τον εγκέφαλό μας ενάντια στην άνοια, δείχνει μια νέα βρετανο-κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 15.500 ηλικιωμένους από το Χονγκ Κονγκ, ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια κατά μέσο όρο. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με άνοια στην αρχή της μελέτης, ενώ κατά τη διάρκεια της πενταετίας εμφάνισαν άνοια 1.300 από αυτούς.

Στο ξεκίνημα της μελέτης και κατά τη διάρκεια αυτής οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσωπικές συνεντεύξεις με καθέναν από τους συμμετέχοντες, ρωτώντας τους ποιες «πνευματικές δραστηριότητες» κάνουν, όπως το διάβασμα (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά), τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα παιχνίδια με τράπουλα ή ακόμη και ο στοιχηματισμός στον ιππόδρομο. Κατά τις συναντήσεις αυτές, οι ερευνητές αξιολογούσαν και τη γενικότερη υγεία των συμμετεχόντων.

Από τις αναλύσεις των στοιχείων που συνέλεξαν οι ερευνητές προέκυψε ότι όσοι συμμετέχοντες έκαναν σε καθημερινή βάση διάφορες πνευματικές δραστηριότητες είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με όσους έκαναν τέτοιες δραστηριότητες πιο σπάνια ή και ποτέ. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Μάλιστα, ο μικρότερος κίνδυνος άνοιας φάνηκε δεν φάνηκε να σχετίζεται με άλλους γνωστούς παράγοντες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως η διατροφή ή η γυμναστική.

«Δεδομένης της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, η προώθηση της ενασχόλησης με πνευματικές δραστηριότητες μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή την αναχαίτιση της άνοιας» σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Δείτε κι αυτό:

Άνοια: 4 παράγοντες στη μέση ηλικία που αυξάνουν τον κίνδυνο

Ποια είναι η ιδανική «δόση» γυμναστικής για τον εγκέφαλο

Η διατροφή που βάζει «φρένο» στο Αλτσχάιμερ έως και κατά 3,5 χρόνια!

Άνοια: Πώς την ξεχωρίζουμε από ασθένειες με ίδια συμπτώματα

Οι συμβουλές των νευρολόγων για να προλάβετε το Αλτσχάιμερ!


Πηγή