Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Τι είναι η σηψαιμία – Ποια τα αίτια και ποια τα συμπτώματα

Η σηψαιμία αποτελεί απειλητική για τη ζωή επιπλοκή λοίμωξης ή σοβαρού τραυματισμού. Συμβαίνει όταν οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στο αίμα με στόχο την καταπολέμηση της λοίμωξης πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο το σώμα. Οι φλεγμονές με τη σειρά τους οδηγούν σε ένα ευρύ φάσμα μεταβολών που συνεπάγονται σοβαρές βλάβες σε πολλαπλά συστήματα του οργανισμού – ακόμη και ανεπάρκεια αυτών.

Εάν η σηψαιμία εξελιχθεί σε σηπτικό σοκ, παρατηρείται σημαντική πτώση στην αρτηριακή πίεση και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος θανάτου.

Η σηψαιμία πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών, είναι όμως πιθανότερη στους ηλικιωμένους και στα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό. Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση, συνήθως με αντιβιοτικά και μεγάλες ποσότητες υγρών που χορηγούνται ενδοφλέβια, βελτιώνει την πρόγνωση για τον ασθενή, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Τα πρώτα συμπτώματα της σηψαιμίας είναι τα εξής:

– πυρετός ή υποθερμία

– ρίγη και τρέμουλο

– ταχυπαλμία

– γρήγορη αναπνοή

Όπως αναφέρει η Βρετανική Υπηρεσία Υγείας (NHS), σε περίπτωση σοβαρής σηψαιμίας ή σηπτικού σοκ, εκδηλώνονται συμπτώματα όπως:

– ζαλάδα και τάση λιποθυμίας

– μεταβολές στην πνευματική κατάσταση, π.χ. σύγχυση ή αποπροσανατολισμός

– διάρροια

– ναυτία και τάση προς έμετο

– διαταραχή της ομιλίας

– μυϊκοί πόνοι

– σοβαρή δύσπνοια

– μειωμένη παραγωγή ούρων

– χλωμό δέρμα ή εφίδρωση

– απώλεια των αισθήσεων

Η σηψαιμία συνδέεται κυρίως με λοιμώξεις των πνευμόνων (π.χ. πνευμονία), του ουροποιητικού (π.χ. των νεφρών), του δέρματος και του εντέρου. Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus), το εσερίχια κόλι (Escherichia coli) και ορισμένοι τύποι στρεπτόκοκκου είναι μερικοί από τους μικροοργανισμούς που προκαλούν σηψαιμία, αναφέρει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η διάγνωση της σηψαιμίας προκύπτει βάσει των παθολογικών ευρημάτων (π.χ. πυρετός, χαμηλή πίεση, αυξημένοι παλμοί καρδιάς) και επιβεβαιώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις προς ανεύρεση δεικτών φλεγμονής και βλάβης στα όργανα.

Διαβάστε επίσης:

Σηψαιμία: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη


Πηγή