Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

Το απλό επιστημονικό τρικ για καλύτερη μνήμη

Θέλετε να συγκρατείτε στη μνήμη σας περισσότερες πληροφορίες και να σταματήσετε να ξεχνάτε ονόματα και τηλέφωνα; Υπάρχει ένας πολύ απλός και επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος να το πετύχετε!

Σύμφωνα με μια νέα καναδική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Memory, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να διαβάζετε δυνατά αυτό που προσπαθείτε να απομνημονεύσετε, μια στρατηγική που οι περισσότεροι εξασκήσαμε ως μαθητές!

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, για να μαθαίνουμε καλύτερα και ναι θυμόμαστε περισσότερες πληροφορίες απαιτείται ενεργή συμμετοχή, πράγμα που επιτυγχάνεται τόσο όταν εκφωνούμε όσο και όταν ακούμε τις πληροφορίες που θέλουμε να θυμόμαστε.

Στο πλαίσιο σχετικού πειράματος που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, αξιολόγησαν 95 άτομα ως προς την ικανότητά τους να απομνημονεύουν πληροφορίες αφού τις είχαν διαβάσει χαμηλόφωνα, αφού άκουσαν να τις διαβάζει κάποιος άλλος ή αφού τις διάβασαν φωναχτά οι ίδιοι.

Στην τελευταία περίπτωση, διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ικανότητα απομνημόνευσης ήταν σημαντικά ενισχυμένη. Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, οφείλεται στο λεγόμενο «φαινόμενο της παραγωγής» (production effect), το οποίο περιγράφει τη διαδικασία να εκφωνούμε κάτι και ταυτόχρονα να ακούμε τον εαυτό μας, καθώς έτσι η πληροφορία εξατομικεύεται και αποθηκεύεται ευκολότερα στη μνήμη μας για μελλοντική «χρήση».

«Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μάθηση και η μνήμη ωφελούνται από την ενεργή συμμετοχή» σχολιάζει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Colin MacLeod, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού.

Παλαιότερα ευρήματα από την ίδια ερευνητική ομάδα είχαν υποδείξει επίσης ότι γράφοντας ή πληκτρολογώντας λέξεις είναι πιο εύκολο να τις απομνημονεύσουμε.

Δείτε κι αυτό:

Μνήμη: Με πόση γυμναστική και σε πόσο χρόνο θα τη βελτιώσετε

Η σπάνια πάθηση που κάνει τη μνήμη παντοδύναμη – Την έχουν μόλις 60 άνθρωποι στον κόσμο!

Τι πρέπει να τρως για να έχεις «καθαρό» μυαλό και καλύτερη συγκέντρωση


Πηγή