Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Το χασίς δεν φέρνει μόνο χαλάρωση

«Συνιστώ σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν σύνδρομο στρες να κάνουν γιόγκα, να τεμπελιάσουν και να καπνίσουν ένα τσιγαριλίκι», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η γερμανίδα τηλεοπτική ηθοποιός Μαρία Ζίμον. Η ίδια παραδέχθηκε ότι που και που της αρέσει να καπνίζει χασίς. Το ίδιο και πολλοί ακόμη διάσημοι συνάδελφοί της που θεωρούν ότι η ινδική κάνναβη τους βοηθά ορισμένες φορές να ηρεμούν και να είναι πιο δημιουργικοί.

Πάντως η κοινή γνώμη στη Γερμανία τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στην ουσία. Μόλις το 4% όσων που συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρείας YouGov θεωρούν ότι η κάνναβη είναι αβλαβής. Μάλιστα πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει δοκιμάσει ποτέ. Ειδικοί που μίλησαν για το θέμα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa προειδοποιούν για την ισχυρή επίδραση των σημερινών ποικιλιών κάνναβης και για τις σοβαρές επιπτώσεις σε νεαρούς χρήστες.

Οι ασθενείς του γερμανού ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Αντρέας Μπέχντολφ δύσκολα θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τη χαλαρωτική επίδραση της κάνναβης. Ορισμένοι από αυτούς δηλώνουν ότι ακούνε φωνές και έχουν αίσθημα καταδίωξης. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιες και άλλες διαταραχές, ορισμένα άτομα συνεχίζουν να καταναλώνουν κάνναβη. Τα αισθήματα φόβου, στρες και άλλες εκδηλώσεις δεν παρατηρούνται μόνο κατά την επήρεια της ουσίας, αλλά μπορεί να είναι και όψιμη συνέπεια μετά από φάση συχνής χρήσης, επισημαίνει ο Αντρέας Μπέχντολφ.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στην πτέρυγα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Κλινικής Vivantes στο Βερολίνο βλέπουν ετησίως έως και 900 άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα ψυχωσικών διαταραχών. Περίπου το 80% όσων απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στο Vivantes με παρόμοια συμπτώματα ήταν χρήστες ινδικής κάνναβης.

Πιθανότητα όψιμης εκδήλωσης διαταραχών

Πάντως ο γερμανός ψυχίατρος δεν ανήκει σε αυτούς που δαιμονοποιούν ολοκληρωτικά την κάνναβη. «Για ορισμένους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχώσεις η κατανάλωσης κάνναβης έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. Αυτοί θα πρέπει οπωσδήποτε να την αποφύγουν. Άλλοι όμως δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα», υπογραμμίζει. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς αυτή τη διαφοροποίηση,, τόσο στους νέους ως μέτρο πρόληψης όσο και σε άτομα που έχουν εμφανίσει διαταραχές, εξηγεί ο Μπέχντορφ, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle.

Ο γερμανός ψυχίατρος αναφέρει περιπτώσεις χρηστών κάνναβης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά τα προβλήματα, για παράδειγμα στο σχολείο, έχουν τη ρίζα τους στην κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας. «Έχουν προβλήματα συγκέντρωσης, έχουν συχνές μεταπτώσεις διάθεσης, νιώθουν θλιμμένοι. Επίσης εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές φόβου και κατάθλιψη».

Ο γερμανός γιατρός εκφράζει ανησυχία για τα άτομα που ξεκινούν τη χρήση κάνναβης στα 15 και 16 τους χρόνια. «Αυτά διατρέχουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αργότερα κάποια ψύχωση», τονίζει.

localStorage.clear();


Πηγή