Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Τρεις παθήσεις των ματιών που «προβλέπουν» το Αλτσχάιμερ

Η απώλεια μνήμης, η πνευματική σύγχυση, η υπνηλία και οι εναλλαγές της διάθεσης είναι μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν 30-35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Δείκτη «πρόβλεψης» της συχνής νευροεκφυλιστικής νόσου αποτελούν όμως και τα μάτια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 3.877 ενήλικες 65 ετών και άνω και κάλυπταν διάστημα πέντε ετών προκειμένου να εξετάσουν αν οι παθήσεις των ματιών συνδέονται με το Αλτσχάιμερ. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου 800 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, όσοι είχαν εμφανίσει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή γλαύκωμα υπολογίστηκε πως είχαν 40-50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αργότερα Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με όσους δεν είχαν αυτές τις παθήσεις των ματιών. Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν εντοπίστηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ του καταρράκτη και της νόσου Αλτσχάιμερ. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Η σχέση που εντοπίσαμε δεν είναι καθόλου ασήμαντη» τονίζει ο Πωλ Κρέιν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. «Η μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι μπορούμε να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες για τον εγκέφαλο εξετάζοντας τα μάτια».

Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί που εξηγούν τη σχέση μεταξύ των τριών παθήσεων των ματιών και του Αλτσχάιμερ παραμένουν ασαφείς, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα μάτια αντανακλούν διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο επειδή αποτελούν προέκταση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

«Τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι όποιος εμφανίσει κάποια από τις τρεις παθήσεις των ματιών θα εκδηλώσει απαραίτητα Αλτσχάιμερ» αναφέρει με τη σειρά της η Σεσίλια Λι, μία εκ των συντακτών της μελέτης «Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι οφθαλμίατροι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τους πιθανούς κινδύνους για τον εγκέφαλο λόγω των παθήσεων αυτών, ενώ οι παθολόγοι θα πρέπει να αναζητούν πιθανές ενδείξεις για άνοια στους ασθενείς που εκδηλώνουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή γλαύκωμα».

Δείτε κι αυτό:

Το «Μπιγκ Μπανγκ» του Αλτσχάιμερ – Οι επιστήμονες κατέγραψαν τη στιγμή που «γεννιέται» η νόσος

Τα μάτια «προδίδουν» το Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο

Συστολική πίεση: Η τιμή-στόχος για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας


Πηγή