Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Υψηλές θερμοκρασίες: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο εμφράγματος

Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με σωματική καταπόνηση αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σκωτία.

Το συμπέρασμα σχετικής μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εξηγεί γιατί η καρδιοπάθεια αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των εν ενεργεία πυροσβεστών, προκαλώντας το 45% των ετήσιων θανάτων.

Οι ερευνητές, μελέτησαν 17 μη καπνιστές και υγιείς πυροσβέστες, οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο εικονικές κατασβέσεις πυρκαγιών που «εκδηλώθηκαν» επτά ημέρες η μία από την άλλη.

Η άσκηση απαιτούσε να εκτεθούν σε θερμοκρασίες έως 400 βαθμούς Κελσίου, καθώς προσπαθούσαν να κατεβάσουν ένα «θύμα» βάρους περίπου 80 κιλών από ένα διώροφο κτίριο.

Στόχος ήταν να εξακριβωθεί εάν ανέπτυσσαν ενδείξεις καρδιακής καταπόνησης, που θα μπορούσαν να μειώσουν την παροχή αίματος στον καρδιακό μυ και γενικότερα την καρδιακή λειτουργία.

Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες αποκάλυψαν διεργασίες οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση εμφράγματος στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Οι πυροσβέστες παρουσίαζαν διαταραγμένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, αυξημένη πηκτικότητα του αίματος που αύξανε κατά 66% τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων αίματος και αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας τους κατ’ αναλογίαν με τις θερμοκρασίες στις οποίες εκτίθεντο.

Επιπλέον, η σωματική θερμοκρασία τους παρέμεινε υψηλή για τρεις έως τέσσερις ώρες μετά την διακοπή της έκθεσής τους στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η αρτηριακή πίεσή τους ήταν πολύ χαμηλή όταν έπαψαν να εκτίθενται στη ζέστη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση στην πηκτικότητα του αίματος οφείλεται στον συνδυασμό της απώλειας υγρών λόγω της έντονης εφίδρωσης με φλεγμονώδεις αντιδράσεις λόγω της αφόρητης ζέστης. Οι επιδράσεις αυτές έχουν ως συνέπεια την αφυδάτωση και έτσι τη συμπύκνωση του αίματος.

«Η μελέτη μας αποκάλυψε άμεση συσχέτιση ανάμεσα στη ζέστη και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας με τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός εμφράγματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νικ Μάιλς, καθηγητής στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Και πρόσθεσε, ότι τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως όποιος καταπονείται σωματικά σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες, πρέπει να ενυδατώνεται πάρα πολύ καλά και να αφιερώνει στη συνέχεια επαρκή χρόνο για την ανάπαυσή του.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation.

Διαβάστε επίσης:

Ύπνος & ώρες δουλειάς: Πότε αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στη θρόμβωση


Πηγή