Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι μία ύπουλη παθολογική κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή των πασχόντων αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
Η φλεβική θρόμβωση, δηλαδή ο σχηματισμός θρόμβων και πηγμάτων αίματος μέσα σε φλεβικά αγγεία, συχνά διαφεύγει της διάγνωσης και αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας. Φλεβική θρόμβωση παρουσιάζεται σε πιο βαθιές (εν τω βάθει) φλέβες των κάτω άκρων. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να μην προκαλέσει καθόλου συμπτώματα και να μην γίνει αντιληπτή από τον ασθενή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στο πόδι, γνωστή και ως μεταθρομβωτικό σύνδρομο, σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια ή σε δυνητικά θανατηφόρο πνευμονική εμβολή.
Συμπτώματα
– Ενόχληση ή πόνος όταν ο ασθενής είναι σε όρθια στάση ή βαδίζει, που υποχωρεί με ανάπαυση και ανύψωση του κάτω άκρου
– Eυαισθησία
– Oίδημα (πρήξιμο)
– Θερμότητα
Πού οφείλεται
Τα τρία βασικά αίτια της θρόμβωσης είναι:
– Οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος
– Ο τραυματισμός των αγγείων
– Η αλλαγή στην αιματική ροή
Όταν εμποδίζεται η ροή του αίματος, λόγω ασθένειας, τραυματισμού και αδράνειας των βαλβίδων, το αίμα λιμνάζει και ευνοείται η δημιουργία θρόμβων.
Παράγοντες κινδύνου
– Γενετική προδιάθεση – μεταλλάξεις γονιδίων που ελέγχουν τον μηχανισμό της πήξης του αίματος
– Ιστορικό προηγηθείσας φλεβικής θρόμβωσης ή οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς με αναφερόμενα τέτοια περιστατικά
– Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση
– Ηλικία άνω των 40 ετών
– Ορμονοθεραπεία ή λήψη αντισυλληπτικών
– Κύηση ή πρόσφατος τοκετός
– Προηγηθείς καρκίνος ή ήδη υπάρχων καρκίνος
– Τραυματισμός άκρου ή ορθοπεδικές επεμβάσεις
– Πολύωρη ακινησία ή καθιστική ζωή
– Παχυσαρκία
Αντιμετώπιση
Η δημιουργία θρόμβων στις πιο βαθιές φλέβες (εν τω βάθει) των κάτω άκρων (μετά από σοβαρές εγχειρήσεις, τραυματισμούς ή κατάγματα, που κρατούν τον ασθενή σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα) είναι σοβαρή και απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για στενή παρακολούθηση, θεραπεία και εξετάσεις.
Ο κυριότερος κίνδυνος της μη έγκαιρης διάγνωσης ή της πλημμελούς αντιμετώπισης είναι η «μετανάστευση» του θρόμβου προς τους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή), η οποία μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρος.
Συνήθως, η νοσηλεία διαρκεί 5-10 ημέρες, αλλά στη συνέχεια απαιτείται παρακολούθηση και θεραπεία για 4 έως 6 μήνες. Η θνητότητα της πνευμονικής εμβολής αν δεν αντιμετωπιστεί φθάνει μέχρι και 30%.
Η κυριότερη μορφή αντιμετώπισης της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πρόληψης της Πνευμονικής εμβολής είναι με φαρμακευτική αντιπηκτική αγωγή.
Πώς θα την προλάβετε
Η πρόληψη των θρομβώσεων στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ιδιαίτερα σημαντική.
– Γενικά, συνιστάται η κατά το δυνατόν αποφυγή παρατεταμένων χρονικών διαστημάτων ακινησίας.
– Κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου αεροπορικού ταξιδιού, συνιστάται καλή ενυδάτωση, αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και άσκηση των ποδιών, είτε με μυϊκή σύσπαση των μυών της γάμπας είτε με περπάτημα στο διάδρομο του αεροπλάνου, κάθε 30 λεπτά.
– Στους υπέρβαρους ασθενείς, συνίσταται η απώλεια βάρους, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.
– Το σημαντικότερο είναι να ελέγχονται οι παράγοντες κινδύνου έτσι ώστε να αξιολογείται σωστά ο ασθενής και να χορηγείται η κατάλληλη αγωγή προφύλαξης.
Διαβάστε επίσης:
Θρόμβοι στο αίμα: Το συστατικό που τους προλαμβάνει – Πού θα το βρείτε
Τι προμηνύει μια «αθώα» κράμπα στο πόδι
Πηγή