Ο χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων αποτελεί τυπική ένδειξη για αναιμία. Όταν τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων βρίσκονται κάτω από το φυσιολογικό, το σώμα καταπονείται για να φτάσει το οξυγόνο στα κύτταρα, γι’ αυτό και η αναιμία χαρακτηρίζεται από ένα επίμονο αίσθημα κούρασης και αδυναμίας.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα που βρίσκονται στη μεγαλύτερη αφθονία στο αίμα. Περιέχουν αιμοσφαιρίνη, μια πολύτιμη πρωτεΐνη που αναλαμβάνει τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα και επίσης προσδίδει στο αίμα το χαρακτηριστικό του χρώμα.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται στον μυελό των οστών. Κυκλοφορούν στο αίμα για 115 μέρες κατά μέσο όρο και στη συνέχεια κατευθύνονται στο συκώτι, όπου διασπώνται και τα συστατικά τους «ανακυκλώνονται» στα κύτταρα. Όταν δεν υπάρχει σταθερή πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, τα ερυθρά αιμοσφαίρια είτε είναι παραμορφωμένα είτε πεθαίνουν με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτόν που μπορεί ο οργανισμός να τα αντικαταστήσει.
Ποια συμπτώματα εκδηλώνονται όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι χαμηλά
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εκδηλώνονται όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι χαμηλά στον οργανισμό είναι τα εξής:
– κούραση
– ζαλάδα
– δύσπνοια
– ταχυπαλμία ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία)
Διατροφή για ενίσχυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Ο χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι συχνά αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Έτσι, εντάσσοντας στη διατροφή συγκεκριμένες τροφές είναι δυνατό να ενισχυθεί η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στη συνέχεια θα δείτε ποια είναι τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και σε ποιες τροφές θα τα βρείτε.
Σίδηρος
Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τον σίδηρο για να παράγει την αιμοσφαιρίνη, η οποία με τη σειρά της βοηθά να αποθηκεύεται οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Χωρίς επαρκή πρόσληψη σιδήρου, τα αιμοσφαίρια πεθαίνουν ή δεν μπορούν να μεταφέρουν το οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα. Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε σίδηρο είναι οι εξής:
– μοσχαρίσιο κρέας
– συκώτι κοτόπουλου
– οστρακοειδή (στρείδια, μύδια κ.λπ.)
– σπανάκι
– ενισχυμένα δημητριακά
– χυμός δαμάσκηνο
– τόνος
– τόφου
– λευκά φασόλια
– φακές
Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία και βοηθά στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψη της βιταμίνης δεν επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να ωριμάσουν πλήρως. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως στις παρακάτω τροφές:
– κόκκινο κρέας
– ψάρι
– οστρακοειδή (στρείδια, μύδια κ.λπ.)
– γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί κ.λπ.)
– ενισχυμένα δημητριακά
– ενισχυμένα φυτικά γάλατα (σόγιας, αμυγδάλου κ.λπ.)
Βιταμίνη Β9
Η βιταμίνη Β9, γνωστή και ως φυλλικό οξύ, είναι ένα συστατικό απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των επινεφριδίων και επίσης συμβάλλει στη δημιουργία νέων κυττάρων στον οργανισμό. Η βιταμίνη Β9 βρίσκεται μεταξύ άλλων στις εξής τροφές:
– φακές
– ρεβίθια
– σπαράγγια
– σπανάκι
Βιταμίνη C
Αν και η βιταμίνη C δεν επιδρά άμεσα στην παραγωγή και τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι απαραίτητη επειδή προωθεί την απορρόφηση του σιδήρου. Βιταμίνη C μπορείτε να πάρετε από τις παρακάτω τροφές:
– ακτινίδιο
– γλυκιά κόκκινη πιπεριά
– φράουλες
– πορτοκάλια
– χυμός γκρέιπφρουτ
Χαλκός
Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που βοηθά τον οργανισμό να αξιοποιήσει τον σίδηρο. Αν η πρόσληψη χαλκού είναι χαμηλή, τότε μειώνεται ο ρυθμός απορρόφησης του σιδήρου. Ο χαλκός βρίσκεται στις εξής τροφές:
– μοσχαρίσιο συκώτι
– οστρακοειδή (στρείδια, μύδια κ.λπ.)
– κάσιους
– ηλιόσποροι
– φακές
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, υποστηρίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά τρόπο παρόμοιο με τον χαλκό, καθώς βοηθά τα κύτταρα να απορροφήσουν τον σίδηρο που χρειάζονται. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι οι παρακάτω:
– μοσχαρίσιο συκώτι
– γλυκοπατάτα
– καρότο
– μουρουνέλαιο
– φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα (σπανάκι, λαχανίδες κ.λπ.)
– μάνγκο
– πεπόνι κανταλούπε
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας να οι παραπάνω διατροφικές παρεμβάσεις δεν επαρκούν για να αποκατασταθεί ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό.
Πηγή: Medical News Today
Δείτε κι αυτό:
Χαμηλά ερυθρά: Πού οφείλονται και πώς εκδηλώνονται
Σιδηροπενική αναιμία: Το παράδοξο σημάδι που στέλνει το σώμα σου
Πηγή