Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Χαμηλή χοληστερόλη: Γιατί μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, κινδυνεύουν λιγότερο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ, επιβεβαιώνει νέα γενετική ανάλυση.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι ένα γονίδιο που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ, σχετίζεται και με την κίνηση της χοληστερόλης μέσα στο σώμα. Αυτή η σχέση φαίνεται να είναι πιο δυνατή από ό,τι πίστευαν παλαιότερα.

Στη νέα γενετική ανάλυση, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι μία μικρή ομάδα γονιδίων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο, τόσο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όσο και για καρδιακά νοσήματα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ προβλέπεται να αυξηθεί όσο ο αμερικανικός πληθυσμός γερνά, με τα φάρμακα να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής. Οι ασθένειες των ηλικιωμένων όμως, είναι κατά βάση η άνοια και τα καρδιακά νοσήματα. Η ανάπτυξη αυτών των νόσων μπορεί εν μέρει να προβλεφθεί από τα γονίδιά μας, όπως το APOE4, πριν καν γεννηθούμε. Παρόλα αυτά μπορεί να βρεθεί και σε υγιείς ανθρώπους, οπότε δεν αποτελεί δείκτη πρόβλεψης μεγάλης ακρίβειας.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτό το κομμάτι του DNA επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι γνωστός όμως ο τρόπος που συνδέεται με τις καρδιοπάθειες. Το γονίδιο APOE4 συνδέεται με τα λιπίδια, τα οποία δημιουργούν τις λιποπρωτεΐνες. Αυτά τα μόρια ευθύνονται για τη διαδρομή των λιπών μέσω του αίματος.

Μέσω αυτού, η καλή χοληστερόλη απορροφάται από τους ιστούς για την παραγωγή ενέργειας, ενώ η κακή χοληστερόλη επιστρέφει στο συκώτι.

Όταν δεν επιτυγχάνεται η επιστροφή της κακής χοληστερόλης, παραμένει στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την καρδιά.

«Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολλαπλά γονίδια που συμβάλουν στον κίνδυνο αυτών των καρδιακών νοσημάτων και της νόσου του Αλτσχάιμερ» υποστηρίζει ο επικεφαλής Δρ. Καρτς.

Μίς διατροφή με λίγα λιπαρά συνεπάγεται χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό και κατά συνέπεια λιγότερους κινδύνους για την καρδιά.

Διαβάστε επίσης:

LDL χοληστερόλη: Ποια λιπαρά τη ρίχνουν και ποια την ανεβάζουν

«Καλή» χοληστερίνη: Πότε γίνεται επικίνδυνη για την καρδιά

Περισσότερο φως στον ρόλο της χοληστερίνης στο Αλτσχάιμερ

 


Πηγή