Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Χνούδι στη γλώσσα: Τι το προκαλεί και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Έχετε παρατηρήσει ποτέ να σχηματίζεται επάνω στην επιφάνεια της γλώσσας ένα ελαφρύ χνούδι που προκαλεί αποχρωματισμό και αλλάζει την υφή της; Η κατάσταση αυτή είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ακίνδυνη και οφείλεται σε καθημερινές συνήθειες όπως η υπερβολική κατανάλωση καφέ.

Το χνούδι στη γλώσσα σχηματίζεται όταν συσσωρεύονται στην επιφάνειά της οι λεγόμενες τριχοειδείς θηλές, προσδίδοντάς της μια «μαλλιαρή» όψη.

Η επιφάνεια της γλώσσας είναι τραχιά λόγω των διαφόρων τύπων θηλών που διαθέτει. Οι τριχοειδείς θηλές είναι ο κυρίαρχος τύπος θηλών που ανευρίσκονται στην επιφάνεια της γλώσσας. Οι τριχοειδείς θηλές βοηθούν στη συγκράτηση της τροφής και φτάνουν σε μέγεθος περίπου το ένα χιλιοστό πριν αποβληθούν από τη γλώσσα για να αναπτυχθούν στη θέση τους καινούριες.

Όταν οι τριχοειδείς θηλές δεν αποβάλλονται με φυσιολογικό ρυθμό αλλά συσσωρεύονται στη γλώσσα με ταυτόχρονη συσσώρευση κερατίνης, τότε σχηματίζεται το χαρακτηριστικό χνούδι. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι πιο εύκολο να παγιδευτούν στη γλώσσα υπολείμματα τροφών, βακτήρια και μύκητες κι έτσι προκαλείται και αποχρωματισμός στην επιφάνεια της γλώσσας.

Συχνότητα & αιτίες

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής, η «μαλλιαρή» γλώσσα εμφανίζεται περίπου στο 13% του πληθυσμού.

Οι κυριότεροι παράγοντες που την προκαλούν είναι οι εξής:

– Διατροφή που περιλαμβάνει πολλές μαλακές τροφές: Οι μαλακές τροφές δεν προκαλούν τριβή στη γλώσσα ώστε να βοηθήσουν στην αποβολή των παλιών τριχοειδών θηλών.

Κακή στοματική υγιεινή: Οδηγεί στη συσσώρευση βακτηρίων ή μυκήτων στη γλώσσα, με τους μικροοργανισμούς να προκαλούν αποχρωματισμό και το χαρακτηριστικό χνούδι.

– Ουσίες όπως ο καπνός, το αλκοόλ, ο καφές και το τσάι, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Αφυδάτωση και ξηροστομία: Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στη στοματική κοιλότητα αυξάνουν τις πιθανότητες να σχηματιστεί χνούδι στη γλώσσα.

Φαρμακευτική αγωγή: Η «μαλλιαρή» γλώσσα μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα όπως τα αντιόξινα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της καούρας.

Μια πάθηση που ονομάζεται τριχωτή λευκοπλακία της γλώσσας μπορεί επίσης να προσδώσει «μαλλιαρή» όψη στη γλώσσα και οφείλεται συνήθως σε ιογενή λοίμωξη, π.χ. από τον ιό HIV ή τον ιό Epstein-Barr. Στην περίπτωση αυτή, η όψη της γλώσσας είναι χαρακτηριστική και διαφέρει από το χνούδι λόγω των παραγόντων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Άλλα συμπτώματα

Το χνούδι στη γλώσσα μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως:

– κάψιμο στη γλώσσα

– μούδιασμα στον ουρανίσκο κατά την κατάποση

– αναγούλα

– κακοσμία του στόματος (χαλίτωση)

– μεταλλική γεύση στο στόμα

– ναυτία

bigstock Headshot of attractive young m 96920285

Πρόληψη & αντιμετώπιση

Η καλή στοματική υγιεινή –με συχνό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος– και ο τακτικός καθαρισμός της γλώσσας είτε με ειδική ξύστρα είτε με την οδοντόβουρτσα συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της «μαλλιαρής» γλώσσας.

Σημαντικό είναι επίσης η διατροφή να είναι υγιεινή και ισορροπημένη, περιλαμβάνοντας πληθώρα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καρπών και σπόρων και ελάχιστη μόνο ποσότητα ζάχαρης. Η επαρκής κατανάλωση νερού θα βοηθήσει επίσης να παραμένει η στοματική κοιλότητα ενυδατωμένη και να αποφευχθεί το χνούδι.

Συνιστάται επίσης να αποφεύγονται οι καταχρήσεις ουσιών που συμβάλλουν στο χνούδι στη γλώσσα (προϊόντα καπνού, καφές, τσάι και αλκοόλ).

Αν το χνούδι οφείλεται στη φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στο φάρμακο ή στη δοσολογία πρέπει να γίνονται μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό.

Το χνούδι είναι συνήθως παροδικό και δεν συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας κι έτσι συνήθως δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, αν το πρόβλημα επιμένει, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπιση των βακτηρίων ή των μυκήτων στη γλώσσα.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Εσείς βουρτσίζετε τη γλώσσα σας; 5 επιπτώσεις αν δεν το κάνετε

Κάψατε τη γλώσσα σας; Δείτε τι να κάνετε

Κακοσμία στόματος: Μήπως φταίει η… γλώσσα σας; (φωτογραφίες)


Πηγή