Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Ψωριασική αρθρίτιδα: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή/και της σπονδυλικής στήλης.

Εμφανίζεται στο 10-15% των ασθενών με ψωρίαση, μια συνήθη δερματική πάθηση που εκτιμάται ότι προσβάλλει το 1% έως 3% του γενικού πληθυσμού.

Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30-55 ετών με μικρές διαφορές στη συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της ψωριασικής αρθρίτιδας, αλλά περίπου στο 20% των ασθενών η εμφάνιση είναι ταυτόχρονη, ενώ περίπου στο 15% των ασθενών η ψωριασική αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης.

Οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα διατρέχουν τριπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες, που οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Κινέζικο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές εξέτασαν 90 ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα και 205 ασθενείς που δεν είχαν την πάθηση αλλά που είχαν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα που δεν είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με καρδιακή νόσο είχαν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες πλακών όλων των ειδών.

Σε ποσοστό 60% οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα είχαν τουλάχιστον μια πλάκα στη στεφανιαία αρτηρία σε σύγκριση με τους άλλους ασθενείς (35%).

Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, οι πάσχοντες από ψωριασική αρθρίτιδα έχουν 68% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και 43% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Lai-Shan Tam, οι γιατροί θα πρέπει να εντοπίζουν τους ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο ώστε να τους παρέχουν συμβουλές για τον τρόπο ζωής και προληπτική αγωγή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο νούμερο 1 παράγοντας που «απειλεί» τη γυναικεία καρδιά


Πηγή