Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Όσοι γυμνάζονται έχουν καλύτερο σπέρμα

Η άσκηση που γίνεται 3-5 φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει στην ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός μέσα σε ένα εξάμηνο σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Ούρμια, με επικεφαλής τον Μπεζάντ Χατζιζαντέχ Μαλέκι.

Οι συμμετέχοντες επί έξι μήνες έκαναν σωματική άσκηση διαφορετικής έντασης (μέτρια, έντονη ή με διακοπές) ή δεν ασκούνταν καθόλου. Δείγματα σπέρματος ελήφθησαν και αναλύθηκαν πριν και μετά το πρόγραμμα της άσκησης.

Διαπιστώθηκε ότι γενικά όσοι ασκούνταν, είχαν καλύτερο σπέρμα σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν. Όμως όσοι ασκούνταν με μέτρια ένταση αλλά σε συνεχή βάση (μισή ώρα «διάδρομο» στο γυμναστήριο τουλάχιστον μέρα παρα μέρα), βελτίωσαν το σπέρμα τους περισσότερο σε σχέση με όσους ασκούνταν είτε πολύ εντατικά (πάνω από μια ώρα), είτε με διαλείμματα.

Σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου, όσοι έκαναν μέτριας έντασης άσκηση, είχαν κατά μέσο όρο 8,3% μεγαλύτερο όγκο σπέρματος, 12,4% μεγαλύτερη κινητικότητα σπερματοζωαρίων, 17,1% υγιέστερο σχήμα και μορφολογία σπερματοζωαρίων, 14,1% μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και 21,% περισσότερα κύτταρα σπερματοζωαρίων.

Αν όμως κάποιος σταματήσει να ασκείται, τα οφέλη σύντομα εξαφανίζονται. Μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της άσκησης, η ποσότητα, το σχήμα και συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων είχαν επιστρέψει στα αρχικά επίπεδά τους πριν την άσκηση, ενώ το ίδιο συνέβη μετά από 30 μέρες όσον αφορά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η άσκηση είναι μια απλή, φθηνή και αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος στους άνδρες με καθιστική ζωή» δήλωσε ο Μαλέκι. Πρόσθεσε όμως ότι «ο λόγος που μερικοί άνδρες αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά, δεν έχει να κάνει απλώς με την ποιότητα του σπέρματός τους. Τα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας μπορεί να είναι πολύπλοκα και η αλλαγή στον τρόπο ζωής τους δεν είναι πάντα εύκολο να τα λύσει».

Περίπου ένα στα τρία ζευγάρια δυσκολεύονται να «πιάσουν» παιδί λόγω κακής ποιότητας του σπέρματος. Η βασική διέξοδος είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και πάλι υπάρχει στη συνέχεια αυξημένος κίνδυνος αποβολής, γέννησης παιδιού με ελαττώματα ή με καρκίνο.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους άνδρες, που θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες γονιμότητας, να συνδυάσουν υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, μείωση του αλκοόλ και διακοπή του καπνίσματος. Από την άλλη όμως, η έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία μεγάλων αποστάεσων, μπορεί να έχει τελικά αρνητικό παρά θετικό αποτέλεσμα.


Πηγή