Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Όσπρια: Πώς να τα μεγειρέψετε για να αποφύγετε το φούσκωμα

Τα όσπρια είναι βασικός πυλώνας της μεσογειακής διατροφής και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Τα όσπρια περιέχουν κατά μέσο όρο 8% πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, 20% υδατάνθρακες, 7% φυτικές ίνες και 2% λίπος.

Είναι καλές πηγές βιταμινών της ομάδας B, σιδήρου και ασβεστίου.

Πολλοί άνθρωποι ωστόσο αποφεύγουν την κατανάλωσή τους, επικαλούμενοι ότι τους δημιουργούν γαστρεντερικά προβλήματα και κυρίως φούσκωμα.

Τι μπορείτε να κάνετε

– Να τα καταναλώνετε μαζί με σαλάτα, γιατί οι φυτικές ίνες διευκολύνουν πάντα τη λειτουργία του εντέρου.

– Αν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε όσπρια, εντάξτε τα σταδιακά στη διατροφή σας (σιγά-σιγά και σε μικρές ποσότητες).

– Αν στο παρελθόν είχατε κάποια δυσάρεστη εμπειρία με όσπρια, δοκιμάστε να τα φάτε μαγειρεμένα με άλλο τρόπο και συνοδευμένα από διαφορετικά τρόφιμα.

– Για να γίνουν πιο ελαφριά, αλλάζετε συχνά νερό όταν τα μουλιάζετε ή όταν τα βράζετε.

– Κατά το βράσιμο προσπαθήστε να τα ξαφρίζετε καλά, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην πέψη τους.

– Μπορείτε να βάλετε λίγη σόδα στο μούλιασμα, προκειμένου να βράσουν πιο εύκολα και να γίνουν πιο εύπεπτα. Πρέπει ωστόσο να ξέρετε ότι η σόδα καταστρέφει τη βιταμίνη B1 (θειαμίνη ή ανευρίνη) των οσπρίων.

Διαβάστε επίσης:

Όσπρια: Σε ποια ποσότητα μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη

Το top 5 των καλύτερων τροφών για την υγεία της καρδιάς


Πηγή