Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Άγχος στην παιδική ηλικία: Πώς επηρεάζει μακροπρόθεσμα τις ορμόνες

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Οι άνθρωποι που είχαν αγχωτική παιδική ηλικία και ανέφεραν υψηλό άγχος στην ενήλικη ζωή τους, είχαν επίσης υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Το αίσθημα του στρες προέρχεται από την απελευθέρωση της στεροειδούς ορμόνης κορτιζόλης. Συνήθως, τα επίπεδα κορτιζόλης κορυφώνονται τα πρωινά και στη συνέχεια μειώνονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλό άγχος νωρίτερα στη ζωή τους και ανέφεραν ότι εξακολουθούσαν να αισθάνονται αγχωμένοι ως ενήλικες, ιδιαίτερα στην ηλικία των 37 ετών, δεν είχαν υγιείς διακυμάνσεις στα επίπεδα κορτιζόλης.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι το μέγεθος της έκθεσης ενός ατόμου στο στρες της πρώιμης ζωής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ανθυγιεινών προτύπων απελευθέρωσης κορτιζόλης. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο εάν τα άτομα βιώνουν επίσης υψηλότερα επίπεδα στρες στο παρόν», αναφέρει ο ψυχολόγος Ethan Young, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Τα καλά νέα είναι ότι κάποιος που βίωσε τραυματικά ή αγχωτικά γεγονότα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ως ενήλικας. Αντίθετα, ο συνδυασμός του στρες που είχε ως παιδί και του άγχους που βιώνει ως ενήλικας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με ορμονικές ανισορροπίες, προβλήματα ύπνου και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή στο χρόνιο στρες: Ένοχο για φλεγμονές, χρόνιο πόνο, κατάθλιψη & αυτοάνοσα


Πηγή