Πέμπτη , 28 Νοέμβριος 2024

Άσκηση: Πώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και να βελτιώσει την εκτέλεση καθημερινών λειτουργιών από ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επισκόπηση πάνω από 150 ερευνών από τους επιστήμονες του University of British Columbia.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και χαρακτηρίζεται από προοδευτικό εκφυλισμό των νεύρων που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μνήμης, την υποβάθμιση των σωματικών ικανοτήτων και την απώλεια της αυτονομίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία προηγούμενων ερευνών για την επίδραση της άσκησης σε ανθρώπους με τη νόσο.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η άσκηση όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο διάγνωσης της νόσου αλλά μπορεί και να βελτιώσει την επίδοση σε καθημερινές δραστηριότητες, σε ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωστεί.

Η έρευνα έδειξε ότι η άσκηση βελτιώνει την εκτέλεση καθημερινών λειτουργιών και την κινητικότητα σε ενήλικες με τη νόσο και μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη γενική αντίληψη και ισορροπία.

Η Kathleen Martin Ginis δήλωσε ότι, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, είναι επείγουσα η ανάγκη για παρεμβάσεις όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισής της και του ελέγχου των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η σωματική δραστηριότητα αποτελεί μία πρακτική, οικονομική και προσβάσιμη παρέμβαση για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health.

Διαβάστε επίσης:

Τελικά ποιο είναι το πρώτο σημάδι του Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ: Τα σημάδια που «χτυπάνε καμπανάκι» στα 50


Πηγή