Τετάρτη , 4 Δεκέμβριος 2024

Άσκηση στην εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε κάθε τρίμηνο

Πολλοί ταυτίζουν την εγκυμοσύνη με μια περίοδο «δικαιολογημένης» υπερφαγίας και πρόσληψης βάρους.

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών όμως, δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη σε αυτό το διάστημα των 9 μηνών.

Ακόμη και αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα γυμναστικής που κάνατε πριν μείνετε έγκυος, υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν με ασφάλεια και θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά 30 λεπτά σωματικής άσκησης μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Τα οφέλη της άσκησης κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλά και σημαντικά.

Καταρχήν μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η ανάπτυξη διαβήτη κύησης, ο οποίος μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τόσο του μωρού όσο και της μητέρας.

Ακόμη όμως και αν μια έγκυος αναπτύξει διαβήτη κύησης, η άσκηση μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις, όπως η γέννηση μεγάλου μωρού και η καισαρική.

Η άσκηση στην εγκυμοσύνη συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Ειδικά οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά πριν την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να συνεχίσουν να το κάνουν, καθώς η διακοπή της άσκησης έχει αρνητική επίδραση στα επινεφρίδια, το βάρος, τη δύναμη και την αντοχή της.

Δείτε ποιες μορφές άσκησης μπορείτε να ακολουθήσετε σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης:

Πρώτο τρίμηνο

Είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κατά το πρώτο τρίμηνο, πρέπει όμως να είναι προσεκτικές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια γυναίκα στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να κάνει τις περισσότερες από τις ασκήσεις που έκανε και πριν μείνει έγκυος. Οι ασκήσεις που συνιστούν οι ειδικοί σε αυτό το στάδιο είναι η κολύμβηση, η γιόγκα και τα μικρά βάρη.

Δεύτερο τρίμηνο

Παρά το βάρος που παίρνουν οι περισσότερες γυναίκες στο δεύτερο τρίμηνο, αισθάνονται ότι έχουν περισσότερη ενέργεια λόγω της υποχώρησης των πρωινών συμπτωμάτων (κόπωση, ναυτία) που τις ταλαιπωρούν το πρώτο τρίμηνο. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και οι κίνδυνοι από την έντονη άσκηση, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγετε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν μία πτώση, όπως η ποδηλασία.

Στο 2ο τρίμηνο είναι σημαντικό να εστιάσετε στη μυϊκή ενδυνάμωση, καθώς παίρνετε βάρος λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου. Η γιόγκα συνιστάται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, προσέξτε όμως τις στάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πτώση.

Τρίτο τρίμηνο

Η άσκηση στο τελευταίο τρίμηνο είναι αρκετά δύσκολη αλλά παραμένει εφικτή. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε άσκηση με ασφάλεια και να αποφεύγετε οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να προκαλέσει πτώση. Το σώμα πλέον είναι πιο σφιχτό και συμπαγές λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου και το ζητούμενο είναι η ευκαμψία, γι’ αυτό οι ενδεδειγμένες ασκήσεις είναι η γιόγκα και το πιλάτες, καθώς και η ανύψωση μικρών βαρών.

Προσέξτε επίσης τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η εργασία σας. Οι έγκυοι σε αυτή τη φάση πρέπει να αποφεύγουν να εργάζονται σε ακραίες θερμοκρασίες ή να κάνουν κινήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων.

Να θυμάστε ότι το σώμα σας ξέρει να επιβιώνει και πρέπει να το ακούτε, καθώς θα σας προειδοποιήσει σε περίπτωση που κάτι δεν είναι ασφαλές για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

Άσκηση στην εγκυμοσύνη: Ποιους κινδύνους απομακρύνει

Γιόγκα εναντίον κατάθλιψης: Με ποια συχνότητα θα δείτε βελτίωση


Πηγή