Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν διάφορες μορφές. Μπορεί να εκπλήσσει το γεγονός ότι η νευρική ανορεξία, η οποία συνήθως συνδέεται με εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος από ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα με μέτριο ή υψηλότερο σωματικό βάρος.
Αυτή η “εκδοχή” της ανορεξίας είναι γνωστή ως άτυπη νευρική ανορεξία (atypical anorexia nervosa) και έχει τα ίδια συμπτώματα με την κλασική νευρική ανορεξία (anorexia nervosa). Αλλά το άτομο που βιώνει ανθυγιεινή απώλεια βάρους εξακολουθεί να έχει δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στο φυσιολογικό εύρος ή και υψηλότερο.
Τι είναι η άτυπη νευρική ανορεξία
Είναι μια σχετικά πρόσφατη διάγνωση που προστέθηκε στην 5η έκδοση του Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, στην ενότητα “Άλλες καθορισμένες διαταραχές διατροφής ή διατροφής (OSFED)”.
Η άτυπη νευρική ανορεξία έχει τα ίδια κριτήρια με την “απλή” ανορεξία εκτός από το σωματικό βάρος. Στην άτυπη νευρική ανορεξία το βάρος ενός ατόμου παραμένει στο φυσιολογικό εύρος ή και υψηλότερο παρά τη σημαντική απώλεια βάρους. Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί συνήθως χάνουν ή υποτιμούν την πάθηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη θεραπεία.
Τα άτομα με άτυπη νευρική ανορεξία παρουσιάζουν παρόμοιες —και μερικές φορές ακόμη πιο σοβαρές— ιατρικές και ψυχολογικές επιπλοκές σε σύγκριση με εκείνα με την κλασική ανορεξία, όπως υποφωσφαταιμία (χαμηλά επίπεδα φωσφόρου ορού).
Τα άτομα με άτυπη νευρική ανορεξία μπορεί να αναπτύξουν ιατρικές επιπλοκές λόγω της ταχείας απώλειας βάρους που προκύπτει από συμπεριφορές όπως η περιοριστική διατροφή, ο αυτοπροκαλούμενος έμετος ή άλλα διαταραγμένα πρότυπα διατροφής.
Άτυπη νευρική ανορεξία: Συμπτώματα
- Σημαντική απώλεια βάρους: δυνητικά επικίνδυνη απώλεια βάρους λόγω περιοριστικής σίτισης, νηστείας, υπερβολικής άσκησης, αυτοπροκαλούμενου εμετού, χρήσης καθαρτικών και άλλων συμπεριφορών, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής παραμένει εντός ή πάνω από ένα φυσιολογικό εύρος βάρους.
- Φόβος αύξησης βάρους: ενασχόληση με το βάρος και το σχήμα του σώματος και φόβος να πάρει κιλά ή να γίνεις παχύς.
- Περιοριστικά πρότυπα διατροφής: αυστηρή δίαιτα, αποφυγή ορισμένων τροφών ή περιορισμός της συνολικής πρόσληψης τροφής.
- Διαταραχή εικόνας σώματος: διαστρεβλωμένη αντίληψη για το σχήμα ή το βάρος του σώματος.
- Θέματα σωματικής υγείας: κόπωση, ζάλη, λιποθυμία, απώλεια μαλλιών, γαστρεντερικά προβλήματα, ακανόνιστη έμμηνος ρύση και δυσανεξία στο κρύο.
- Ψυχολογικές και συναισθηματικές αλλαγές: αυξημένο άγχος, εναλλαγές διάθεσης, ευερεθιστότητα, κοινωνική απόσυρση και διαρκής ενασχόληση με το φαγητό, τη δίαιτα και την εικόνα του σώματος.
Άτυπη νευρική ανορεξία: Πιθανές επιπλοκές υγείας
- Διατροφικές ελλείψεις: Ως αποτέλεσμα της περιορισμένης σίτισης, η άτυπη νευρική ανορεξία μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία, κόπωση και άλλα προβλήματα υγείας.
- Ανισορροπίες ηλεκτρολυτών: Σοβαροί περιορισμοί στην σίτιση μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, οδηγώντας σε επιπλοκές όπως ακανόνιστος καρδιακός παλμός, αδυναμία και (σε ακραίες περιπτώσεις) καρδιακά προβλήματα.
- Γαστρεντερικά προβλήματα: Ο παρατεταμένος περιορισμός της τροφής μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και πόνος στο στομάχι.
- Ορμονικές διαταραχές: Η άτυπη νευρική ανορεξία μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα ορμονών και να επηρεάσει ιδιαίτερα τους εμμηνορροϊκούς κύκλους στις γυναίκες, οδηγώντας σε ακανόνιστη ή έλλειψη περιόδου.
- Απώλεια οστικής πυκνότητας: Η ανεπαρκής διατροφή και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της οστικής πυκνότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.
- Καρδιαγγειακές επιπλοκές: Ο σοβαρός υποσιτισμός μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς, προκαλώντας προβλήματα, όπως χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) και λιποθυμία.
- Επιπλοκές ψυχικής υγείας: Η άτυπη νευρική ανορεξία μπορεί να επιδεινώσει ή να οδηγήσει σε ζητήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση λόγω της εμμονικής ενασχόλησης με τα τρόφιμα και την εικόνα του σώματος.
Πηγή: healthline.com
Πηγή