Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

Έλλειψη ιωδίου στις γυναίκες: Οι επιπτώσεις στη γονιμότητα

Το ιώδιο αποτελεί βασικό ιχνοστοιχείο του ανθρώπινου σώματος. Συγκεντρώνεται κυρίως στο θυρεοειδή αδένα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έκκριση ορμονών που περιέχουν ιώδιο, με σημαντικότερη τη θυροξίνη.

Η θυροξίνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του κανονικού μεταβολισμού για όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

Ιώδιο βρίσκουμε στο αλάτι, στα ψάρια του αλμυρού νερού και τα οστρακοειδή, στα γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα) και τα αυγά.

Η έλλειψη ιωδίου στις γυναίκες έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γονιμότητά τους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Μάιλς, μελέτησαν 467 Αμερικανίδες που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί.

Διαπίστωσαν ότι όσες είχαν μέτρια έως σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να κυοφορήσουν κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορρυσιακού κύκλου, συγκριτικά με εκείνες που είχαν επάρκεια ιωδίου.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι το 56% των γυναικών είχαν ανεπάρκεια ιωδίου, το 22% ήπια ανεπάρκεια, το 21% είχε μέτρια ανεπάρκεια και το 1,7% σοβαρή ανεπάρκεια.

«Ακόμα και εκείνες με ήπια ανεπάρκεια ιωδίου είχαν δυσκολίες επίτευξης κύησης», σημειώνει ο Δρ Μάιλς, υπογραμμίζοντας ότι οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ιώδιο αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης και το έμβρυο εξαρτάται από το ιώδιο για να παράγει τις ορμόνες του θυρεοειδή αδένα και για να έχει ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη.

Ο Δρ Τόμερ Σίνγκε, διευθυντής Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και Υπογονιμότητας στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, σχολιάζει: «Η δυτική διατροφή άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες και η επικράτηση της φυτοφαγίας έχει συντελέσει σε μείωση των καταναλισκόμενων ποσοτήτων ιωδίου. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι ο βασικός τρόπος πρόσληψης ιωδίου, συμβουλεύουμε τις γυναίκες να λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν ιώδιο τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την διαδικασία της σύλληψης».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Διαβάστε επίσης:

Θυρεοειδής: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα

Έλλειψη ιωδίου: Ποια είναι τα συμπτώματα & πώς θα την αντιμετωπίσετε

Γονιμότητα: Απαντήσεις σε 5 απορίες που έχουν οι περισσότερες γυναίκες


Πηγή