Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η συγκεκριμένη βιταμίνη υπάρχει σε σημαντικές συγκεντρώσεις μόνο στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, κυρίως στο συκώτι (83 μικρογραμμάρια/100 γραμμάρια).
Καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης Β12 είναι επίσης τα άλλα κόκκινα κρέατα, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα οστρακοειδή. Μικρότερες ποσότητες περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το κοτόπουλο.
Με την αύξηση της ηλικίας, μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να την απορροφά από τα τρόφιμα.
Σε γενικές γραμμές ανεπάρκεια σε Β12 θεωρείται στους ενήλικες κάθε τιμή κάτω από 250 πικογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου ορού αίματος (pg/ml).
Η σοβαρή ανεπάρκειά της οδηγεί σε αναιμία, ενώ άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:
Πηγή