Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν πρόσφατα Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής τον ερευνητή Δημήτρη Βασιλάτη του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) καταφέροντας να θεραπεύσουν ικανοποιητικά τη νόσο Πάρκινσον σε ποντίκια.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Η νευροεκφυλιστική νόσος Πάρκινσον – με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν, π.χ. τρέμουλο, αστάθεια κλπ. – είναι μία ασθένεια που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αν και όσον αφορά στην κατανόηση της ασθένειας και του μηχανισμού πρόκλησής της (σταδιακά εκφυλίζονται οι νευρώνες του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη) έχουν γίνει πρόοδοι από τους ερευνητές και τους γιατρούς, και υπάρχουν φάρμακα (που αυξάνουν την ντοπαμίνη που παράγεται από τον εγκέφαλο) τα οποία δίνονται στους ασθενείς, δυστυχώς δεν έχει καταστεί δυνατός ο ικανοποιητικός έλεγχος της νόσου.
Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους σε μια πρωτεΐνη (Nurr1:RXRα) που απαιτείται για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη. Σχεδίασαν έτσι -μετά από πολλούς υπολογισμούς- ένα νέο χημικό μόριο με την ονομασία BRF110, το οποίο, ενεργοποιώντας την εν λόγω πρωτεΐνη, αυξάνει την παραγόμενη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.
Όπως έδειξαν τα πειράματα με τα ποντίκια, η θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον χωρίς τις σημερινές παρενέργειες των φαρμάκων, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπει την εκφύλιση των ίδιων των νευρώνων.
Σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες, αυτό δημιουργεί ελπίδες για μια μελλοντική -τόσο νευροπροστατευτική όσο και συμπτωματική- θεραπεία, η οποία αφενός θα εμποδίζει την επιδείνωση της νόσου και αφετέρου θα απαλύνει τα συμπτώματα.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν επίσης άλλοι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ (Α. Σπαθής, Δ. Ζιάβρα, Θ. Καράμπελας, Ζ. Κούρνια, Π. Aλεξάκος. Κ. Ταμβακόπουλος), καθώς επίσης του Τμήματος Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Δημοσθένης Φωκάς και Ξενοφών Ασβός), του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (Σταύρος Τοπούζης) και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Χριστίνα Δάλλα).
Πηγή: vita.gr
Πηγή