Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Έμφραγμα, εγκεφαλικό, ημικρανίες: Ποια ώρα εκδηλώνεται κάθε ασθένεια

Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του βιολογικούς ρυθμούς, γνωστοί και ως κιρκάδιοι, οι οποίοι αντανακλούν τις σωματικές και νοητικές αλλαγές που συμβαίνουν στο 24ωρο.

Οι βιολογικοί ρυθμοί σχετίζονται με την ανταπόκριση του οργανισμού στο φως και στο σκοτάδι του περιβάλλοντος και ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι το οποίο ελέγχεται από τον εγκέφαλο, προκειμένου να υπάρχει συγχρονισμός στη λειτουργία του οργανισμού.

Αναλόγως με τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό, αυξομειώνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουμε διάφορα συμπτώματα, διαταραχές ή νοσήματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά συμβαίνουν 9 με 10 το πρωί, οι ημικρανίες εκδηλώνονται συνήθως προς το μεσημέρι, ενώ ο πυρετός επιδεινώνεται το βράδυ.

Εμφράγματα και εγκεφαλικά

Από τις 6 έως τις 10 το πρωί (κυρίως το διάστημα 9-10), ο κίνδυνος σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος είναι αυξημένος κατά περίπου 45%. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνεται απότομα η πίεση και οι σφυγμοί κατά την αφύπνιση, η κορτιζόλη στο αίμα και η συγκόλληση των αιμοπεταλίων, που αποτελεί την αιτία θρόμβωσης του αίματος. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακής Έρευνας (CNIC) της Ισπανίας, τα επεισόδια που συμβαίνουν το πρωί είναι κατά 21% πιο σοβαρά από εκείνα που συμβαίνουν άλλες ώρες της ημέρας.

Ημικρανίες

Οι περισσότερες κρίσεις ημικρανίας αρχίζουν μεταξύ 8 και 10 το πρωί και κορυφώνονται το μεσημέρι. Αντιθέτως, μετά τις 8 το βράδυ και έως τις 4 τα ξημερώματα, παρατηρείται κατακόρυφη μείωση στη συχνότητα του πόνου, ίσως επειδή η αρτηριακή πίεση μειώνεται όταν κοιμόμαστε, για να αυξηθεί απότομα μόλις ξυπνήσουμε.

Κρίσεις πανικού

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα είναι υψηλότερος ο κίνδυνος εκδηλώσεως μιας κρίσης άγχους ή πανικού, ενώ μόλις το 10% των κρίσεων εκδηλώνεται πριν από τις 10 το πρωί. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι μεσημέρι και απόγευμα οι κιρκάδιοι ρυθμοί κάνουν το νευρικό σύστημα να είναι πιο ενεργό, ενώ έως το απόγευμα συνήθως έχουν συσσωρευτεί τα περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα της ημέρας.

Ουρική αρθρίτιδα

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Chronobiology International» έδειξε ότι στις 7 το πρωί οι συγκεντρώσεις ουρικού οξέος στο αίμα βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους, ενώ στις 11 το βράδυ βρίσκονται στο χαμηλότερο. Αυτό εξηγεί γιατί ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας (γνωστής και ως ποδάγρας) είναι συχνά αφόρητος το πρωί. Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται στο αυξημένο ουρικό οξύ και χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία μικρών κρυστάλλων στις αρθρώσεις (κυρίως των ποδιών) που προκαλούν έντονο πόνο.

Μπούκωμα και βήχας

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, στον Καναδά, από τις 4 το απόγευμα και μετά εντείνονται τα συμπτώματα του κρυολογήματος και των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, επειδή εκείνη την ώρα είναι λιγότερο ενεργές οι ορμόνες που παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Πεπτικό έλκος

Τα συμπτώματα του έλκους κορυφώνονται γύρω στις 9 το βράδυ, όταν το σώμα έχει πέψει το μεγαλύτερο μέρος της τροφής και ετοιμάζεται για τη νυχτερινή αφαγία. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας έδειξε πως το 71% των ασθενών που παίρνουν τα φάρμακα για τις καούρες γύρω στις 7 το απόγευμα, παρουσιάζουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους, έναντι του 42% όσων τα παίρνουν το πρωί.

bigstock Itchiness 90098387

Φαγούρα

Το 70% των πασχόντων από ψωρίαση, έκζεμα και αλλεργική δερματίτιδα, εκδηλώνουν γύρω στις 10 το βράδυ κρίση κνησμού. Μελέτη του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, στη Βόρειο Καρολίνα, έδειξε πως αυτό πιθανώς οφείλεται στην φυσιολογική αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, που παρατηρείται το βράδυ.

Κρίση άσθματος

Πολλοί πάσχοντες από άσθμα παθαίνουν κρίση συριγμού μέσα στη νύχτα, γύρω στις 4 το πρωί, καθώς εκείνη την ώρα οι δείκτες φλεγμονής του οργανισμού βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Το άσθμα οφείλεται κατ’ εξοχήν στην φλεγμονή των αεραγωγών.

 

Διαβάστε επίσης:

Πεθαίνουν νωρίτερα όσοι έχουν… βιαστικό «βιολογικό ρολόι»


Πηγή