Τη σημασία που έχει η καλή υγεία των γυναικών και ιδιαίτερα η υγεία των νεφρών τους ανέδειξε σήμερα η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2018. Με τη φράση «Νεφροί και υγεία των Γυναικών-Συμπεριλάβετε, δώστε αξία, ενισχύστε», η καμπάνια φέτος επικεντρώνεται στη σχέση των νεφρών με την υγεία των γυναικών, τιμώντας τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που συμπίπτει την ίδια ημέρα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν μελέτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη, σύμφωνα με τις οποίες περίπου το 8-10% του ενήλικου πληθυσμού ανά την υφήλιο πάσχει από κάποιου βαθμού Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων ανά την υφήλιο που πάσχουν από ΧΝΝ αυξάνεται συνεχώς και ότι αναμένεται το έτος 2030 ο αριθμός των ατόμων που θα πάσχουν από ΧΝΝ τελικού σταδίου και θα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση να φθάσει τα 5,4 εκατομμύρια, περίπου διπλάσιος από τον αριθμό τους το 2010.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΝΕ, Αικατερίνη Παπαγιάννη «όταν η νεφρική λειτουργία μειωθεί κάτω από ένα επίπεδο, εμφανίζεται νεφρική ανεπάρκεια, πράγμα που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση επιπλοκών από όλα σχεδόν τα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Πρόκειται για μία κατάσταση απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα». Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, λοιπόν, είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της, προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ακόμη και μεταμόσχευση νεφρού, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Παπαγιάννη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι οι πιο συνήθεις αιτίες της ΧΝΝ. Έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας συστήνεται στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο και με αρτηριακή υπέρταση, στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, στους παχύσαρκους, στους καπνιστές, στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και, τέλος, στα άτομα με καταγωγή από την Αφρική, την Ασία και τη Νέα Ζηλανδία.
Πάνω από 10.000 οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση το 2016
Το 2016 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 10.453 ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση σε 164 κέντρα αιμοκάθαρσης, 713 ασθενείς που υποβάλλονταν σε περιτοναϊκή κάθαρση σε 33 μονάδες περιτοναϊκής κάθαρσης και 2.651 μεταμοσχευμένοι σε πέντε μεταμοσχευτικά κέντρα. Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας, το 2015 ο αριθμός των ασθενών που εντάχθηκαν σε αιμοκάθαρση στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλός, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, ο αριθμός των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού, η οποία προσφέρει στους ασθενείς με ΧΝΝ τελικού σταδίου καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη επιβίωση σε σύγκριση με την αιμοκάθαρση ή την περιτοναϊκή κάθαρση, ήταν από τους χαμηλότερους, 11 ασθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ο γγ της ΕΝΕ, Γεράσιμος Μπαμίχας, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των γυναικών, παγκοσμίως, που πάσχουν από ΧΝΝ ανέρχεται σε 195.000.000 και σήμερα η νόσος αποτελεί την όγδου κύρια αιτία θανάτου, όντας υπεύθυνη για 600.000 θανάτους ετησίως.
localStorage.clear();
Πηγή