Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Έρευνα: Γιατί ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων «αντιστέκεται» στη θετική επίδραση της γυμναστικής

Χαμένος φαίνεται πως πηγαίνει ο κόπος ορισμένων, ομολογουμένως πολύ άτυχων, ανθρώπων, αφού δεν καταφέρνουν να απολαύσουν τα οφέλη της σωματικής άσκησης όσο άλλοι. Αυτό δείχνει τουλάχιστον μια νέα ιαπωνική επιστημονική μελέτη, στην οποία οι ερευνητές υπέδειξαν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σε ορισμένες περιπτώσεις βιολογικά προγραμματισμένος να «αντιστέκεται» στη γυμναστική.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καναζάουα, για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη ευθύνεται μια πρωτεΐνη που απελευθερώνει το συκώτι.

Οι σχετικές δοκιμές που οδήγησαν στο παραπάνω συμπέρασμα περιλάμβαναν τόσο πειραματόζωα όσο και ανθρώπους και έδειξαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης (selenoprotein P) συσχετίζονται αναλογικά με την αδυναμία του οργανισμού να αποκομίσει τα συνήθη οφέλη από τη γυμναστική.

Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι η πρωτεΐνη καθοδηγεί τη χαμηλή δεκτικότητα –ή «αντίσταση», όπως την χαρακτηρίζουν οι ερευνητές– στη γυμναστική και παράλληλα ότι η πρωτεΐνη αναδεικνύεται σε στόχο για φαρμακευτικές παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις. Επίσης, τα ευρήματα είναι δυνατό να ρίξουν περισσότερο φως στην αιτιολογία εκβάσεων που προκύπτουν από την καθιστική ζωή, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από αντίσταση στη γυμναστική και απολαμβάνουν περιορισμένα οφέλη από την κατ’ εξοχήν ευεργετική για την υγεία επίδραση της σωματικής άσκησης» γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine.

Δείτε κι αυτό:

Γυμναστική: Πόσο πρέπει να διαρκεί για να έχει επίδραση στο αδυνάτισμα

Μουσική εν ώρα γυμναστικής: Το είδος που συνιστούν οι ειδικοί για καλύτερες επιδόσεις

Είναι η κατάλληλη μέρα να γυμναστείς; Ένα σύντομο τεστ θα σου δώσει την απάντηση!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη μορφή γυμναστικής που «σταματά τον χρόνο»


Πηγή