Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) που μεταδίδεται με τη δερματική επαφή.
Το ΣΜΝ προκαλείται κυρίως από τον ιό HSV-2 και λιγότερο συχνά από τον HSV-1, που προκαλεί και τον επιχείλιο έρπη.
Μετάδοση
Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται εύκολα με την κολπική, την πρωκτική ή και τη στοματική επαφή. Πιο συγκεκριμένα, μεταδίδεται:
- Με την άμεση δερματική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματική) μεταξύ μολυσμένου και υγιούς ατόμου
- Ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα στο δέρμα
- Μέσω της επαφής των δακτύλων πρώτα με δέρμα μολυσμένου ατόμου και αμέσως μετά με τα γεννητικά όργανα υγιούς ατόμου
- Με τη χρήση ερωτικών παιχνιδιών
Αντίθετα, ο έρπης δεν μεταδίδεται μέσω της χρήσης αντικειμένων όπως πετσέτες, μαχαιροπίρουνα ή ποτήρια, καθώς ο ιός δεν επιβιώνει για πολλή ώρα μακριά από το δέρμα.
Συμπτώματα
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του έρπη των γεννητικών οργάνων είναι: ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
- Μικρά εξανθήματα με υγρό (φλύκταινες) που όταν ανοίγουν αφήνουν στο δέρμα κόκκινες ανοιχτές πληγές (έλκη) στην πρωκτογεννητική περιοχή, στους γλουτούς ή στους μηρούς
- Μούδιασμα, κάψιμο ή φαγούρα στα γεννητικά όργανα
- Πόνος κατά την ούρηση
- Στις γυναίκες, μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις
Να σημειωθεί ότι η εμφάνιση των συμπτωμάτων του έρπη είναι πιθανή ακόμη και πολύ καιρό μετά τη σεξουαλική επαφή, αφού ο ιός μπορεί να παραμείνει ανενεργός στον οργανισμό για μήνες ή και για χρόνια.
Επίσης, σε ορισμένα άτομα ο έρπης δεν προκαλεί ποτέ συμπτώματα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ένα υγιές άτομο.
Μέτρα προστασίας
Ο κίνδυνος μετάδοσης του έρπη μπορεί να μειωθεί με τα παρακάτω μέτρα:
- Χρήση προφυλακτικού σε κάθε μορφή σεξουαλικής επαφής –αν και το προφυλακτικό δεν παρέχει 100% προστασία, δεδομένου ότι δεν καλύπτει πλήρως το δέρμα στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων
- Αποφυγή της σεξουαλικής επαφής όταν ο/η σύντροφος έχει εμφανή ερπητικά εξανθήματα ή πληγές στο δέρμα ή αν εκδηλώνει μούδιασμα/φαγούρα, καθώς αυτό σημαίνει ότι πρόκειται σύντομα να εκδηλωθούν εξανθήματα
Αντιμετώπιση
Ο έρπης δεν είναι δυνατό να εκριζωθεί οριστικά από τον οργανισμό. Τα συμπτώματα που προκαλεί παρουσιάζουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης και υποχωρούν από μόνα τους.
Η αντι-ιική αγωγή μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση των συμπτωμάτων (είναι αποτελεσματικότερη όταν λαμβάνεται εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων), ενώ η εφαρμογή ειδικής κρέμας τοπικά μπορεί να μειώσει τον πόνο και τις ενοχλήσεις.
Το πρώτο επεισόδιο έξαρσης του έρπη είναι συνήθως το πιο έντονο. Με τον καιρό οι εξάρσεις είναι όλο και πιο σπάνιες και ήπιες.
Παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την έξαρση του έρπη –και συνεπώς πρέπει να αποφεύγονται– είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (π.χ. σολάριουμ) και η τριβή των γεννητικών οργάνων (π.χ. σεξ χωρίς επαρκή λίπανση, στενά ρούχα). Άλλοι τέτοιοι παράγοντες που δεν είναι δυνατό να αποφευχθούν είναι η έμμηνος ρύση, η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού λόγω χρόνιας ασθένειας και η χειρουργική επέμβαση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Πηγή: NHS, Mayo Clinic, CDC
Διαβάστε επίσης:
Όταν τα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται με το σεξ…
Πώς θα πεις στον ερωτικό σου σύντροφο ότι έχεις κολλήσει ΣΜΝ
Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων: Πώς σχετίζεται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Πηγή