Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Έτσι πέφτει η διαστολική (μικρή) αρτηριακή πίεση

Όταν ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση, καταγράφονται δύο αριθμοί: η συστολική αρτηριακή πίεση και η διαστολική αρτηριακή πίεση.

Η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι η λεγόμενη “μικρή” πίεση. Για παράδειγμα, μια τυπική μέτρηση πίεσης αίματος είναι 120/80 χιλιοστά υδραργύρου (mmHg) και συνηθίζουμε να λέμε “12 η μεγάλη και 8 η μικρή”. Αυτό το 8 η διαστολική αρτηριακή σας πίεση.

Η διαστολική πίεση είναι η ποσότητα δύναμης που ασκεί η καρδιά στα τοιχώματα των αρτηριών μεταξύ των καρδιακών παλμών: δηλαδή όταν η καρδιά χαλαρώνει. Οι γιατροί θεωρούν ότι η φυσιολογική διαστολική πίεση είναι περίπου 80 mmHg. Αν είναι μεγαλύτερος μπορεί να σημαίνει ότι έχετε υψηλή διαστολική αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή διαστολική αρτηριακή πίεση, ειδικά σε συνδυασμό και με υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη διαστολική αρτηριακή σας πίεση και άρα να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Αλλαγές τρόπου ζωής

Μελέτες δείχνουν ότι μια ποικιλία αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσει τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Η American Heart Association συνιστά τις ακόλουθες τέσσερις πρακτικές τρόπου ζωής που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης:

1. Άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μειώνει τη διαστολική πίεση. Σε μια ανασκόπηση τα άτομα που ασκούνταν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είχαν διαστολική αρτηριακή πίεση 5 έως 6 δεκαδικές μονάδες χαμηλότερη συγκριτικά με όσους δεν συμμετείχαν σε σωματική δραστηριότητα.

Οι ειδικοί συνιστούν άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα. Είναι σώφρον να επιλέξετε σωματικές δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως περπάτημα, χορό, τένις, κολύμπι και ποδηλασία.

2. Υγιεινή διατροφή για την καρδιά

Μερικά διατροφικά πρότυπα (όπως η δίαιτα DASH και η μεσογειακή διατροφή ) έχει αποδειχτεί, ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Αυτές οι δίαιτες επικεντρώνονται στην κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών και καλίου και στην επιλογή ομάδων τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και πουλερικά και ψάρια χωρίς την πέτσα.

Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε αυτές τις δίαιτες ώστε να περιλαμβάνουν παραδοσιακά και άλλα φαγητά που σας αρέσουν. Προσπαθήστε, πάντως, να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και εκείνα με υπερβολικό αλάτι, ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη. Είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε και έναν διατροφολόγο. Θα σας βοηθήσει στο πώς να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες συστατικών και να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα γευμάτων που λειτουργεί καλύτερα για τις ανάγκες σας.

3. Διακοπή καπνίσματος

Η χρήση νικοτίνης, όπως το κάπνισμα τσιγάρων και το άτμισμα, μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης. Το κάπνισμα είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αλλά αν το κόψετε αυτομάτως μειώνετε την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά.

Η απότομη και οριστική διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη υπόθεση. Εάν χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη, μιλήστε με έναν γιατρό ή ψυχολόγο που ειδικεύεται σε προβλήματα χρήσης ουσιών.

4. Ύπνος

Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η συστολική και διαστολική αρτηριακή σας πίεση είναι χαμηλότερες. Η μη επαρκής ύπνος ή το ασυνεπές πρόγραμμα ύπνου μπορεί να συμβάλει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Στοχεύστε σε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου χωρίς διακοπές κάθε νύχτα. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, ρωτήστε σχετικά τον γιατρό σας, διότι ίσως διατρέχετε κίνδυνο για κάποια πάθηση, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου ή η αϋπνία.

Φάρμακα

Αν και οι παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι, μερικές φορές μπορεί να χρειαστείτε ένα φάρμακο για να συνδυαστεί με τις τροποποιήσεις που κάνετε, όπως διουρητικά, αναστολείς μετατροπέων αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) και υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARBs), καθώς και αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

Είναι σημαντικό να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ακριβώς όπως σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας, την ίδια ώρα κάθε μέρα και χωρίς να χάνετε δόσεις.

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες

Οι ακόλουθες μέθοδοι σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τη συμβατική ιατρική θεραπεία, αλλά μπορούν να παίξουν κάποιον ρόλο στην μείωση της διαστολικής αρτηριακής σας πίεσης:

  • Τεχνικές χαλάρωσης: Η βαθιά αναπνοή και ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε το σώμα σας και -μαζί- την αρτηριακή σας πίεση
  • Γιόγκα: Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν γιόγκα 3 φορές την εβδομάδα μείωσαν τη διαστολική τους πίεση κατά περίπου 6 mmHg με την πάροδο του χρόνου.
  • Συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έπαιρναν ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (π.χ. ταμπλέτες ιχθυελαίου) κάθε μέρα είχαν χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση
  • Συμπληρώματα σκόρδου: Αν και τα ερευνητικά στοιχεία δεν είναι απόλυτα, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου συμβάλλουν στην μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης
  • Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού: Βραχυπρόθεσμα, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συνολικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης

Προσοχή: Εάν σκέφτεστε να πάρετε κάποιο φυτικό συμπλήρωμα, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι θα είναι ασφαλές για εσάς.

Πηγή: health.com


Πηγή