Μήπως ο γιος ή η κόρη σας βρίσκονται στην εφηβεία και αντιμετωπίζουν δυσκολία στον ύπνο ή κοιμούνται ελάχιστες ώρες;
Τα προβλήματα ύπνου μπορεί να οφείλονται στο αίσθημα της μοναξιάς, λένε οι επιστήμονες.
Η μοναξιά ορίζεται από τους ειδικούς ως ένα αίσθημα δυσφορίας που βιώνουν οι άνθρωποι όταν αντιλαμβάνονται ότι οι κοινωνικές τους σχέσεις είναι ανεπαρκείς.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι νεαροί ενήλικες, οι οποίοι αισθάνονται μόνοι, έχουν κατά 24% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται κουρασμένοι και να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μπορεί επίσης ο ύπνος τους να είναι κακής ποιότητας, να αργούν να κοιμηθούν ή να κοιμούνται ελάχιστα. Είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίζουν άλλες διαταραχές ύπνου και να παραμένουν ξύπνιοι και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
«Η φτωχή ποιότητα ύπνου είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η μοναξιά επηρεάζει τους εφήβους και τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία των θεραπευτικών προσεγγίσεων που πρέπει να στοχεύσουν στις αρνητικές σκέψεις και αντιλήψεις ώστε η μοναξιά να μην γίνει ένας φαύλος κύκλος», δήλωσε ο Louise Arseneault καθηγητής στο King’s College London.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι η σχέση μεταξύ μοναξιάς και κακής ποιότητας ύπνου είναι σχεδόν 70% ισχυρότερη σε όσους εκτίθενται σε πιο σοβαρές μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος, της σεξουαλικής κακοποίησης, της παιδικής κακοποίησης και της βίαιης μεταχείρισης από τα μέλη της οικογένειας ή συνομηλίκους.
Ο ανήσυχος ύπνος των μοναχικών ατόμων μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς ή ως έντονη αντίδρασης στο στρες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Medicine.
«Διαπιστώσαμε ακόμη ότι η έκθεση στη βία επιδείνωσε τη συσχέτιση μοναξιάς και κακού ύπνου, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη ότι τα προβλήματα ύπνου στα μοναχικά άτομα σχετίζονται με την ανασφάλεια», πρόσθεσε ο Timothy Matthews από το King’s College του Λονδίνου.
Για τη μελέτη, η ομάδα ανέλυσε στοιχεία από 2.232 διδύμους 18-19 ετών που γεννήθηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία.
Διαβάστε επίσης:
Μοναξιά: Παράγοντας κινδύνου για το Αλτσχάιμερ;
Διαταραχές ύπνου: Το τεστ των 5 ερωτήσεων
Φυσικές λύσεις για καλύτερο ύπνο
Πηγή