Το μέτριας έντασης περπάτημα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα ήπιας νοητικής βλάβης που συνδέονται με κακή υγεία των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, δείχνει νέα μικρής κλίμακας μελέτη.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπασχαν από αγγειακή άνοια, τη δεύτερη σε συχνότητα μορφή άνοιας, η οποία προκαλείται από ανεπαρκή παροχή αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου που οδηγεί σταδιακά στη νέκρωσή τους.
Η αγγειακή άνοια είναι αποτέλεσμα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, μεγάλων ή μικρών, μεμονωμένων ή πολλαπλών.
Οι συμμετέχοντες που περπατούσαν τρεις ώρες την εβδομάδα για έξι μήνες παρουσίασαν βελτίωση στους χρόνους αντίδρασης και άλλα σημάδια βελτιωμένης λειτουργίας του εγκεφάλου, αναφέρουν Καναδοί επιστήμονες.
«Είναι γνωστό ότι η συστηματική αερόβια άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία των αγγείων του εγκεφάλου», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Εργαστήριο Γήρανσης, Κινητικότητας και Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ, Teresa Liu-Ambrose.
«Ειδικότερα, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή χοληστερίνη, οι οποίες έχουν αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο, πιθανώς λόγω της μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλο» πρόσθεσε.
Ο εγκέφαλος έχει υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις και για να διατηρηθεί υγιής απαιτείται καλή κυκλοφορία αίματος προκειμένου να μεταφερθούν στους ιστούς του τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο.
«Η χαμηλή αρτηριακή πίεση συνδέθηκε με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία», σημειώνει η ερευνήτρια.
Η αεροβική άσκηση μπορεί επίσης να ωφελήσει τον εγκέφαλο αυξάνοντας τους αυξητικούς παράγοντες, ουσίες που παράγει ο οργανισμός και συμβάλλουν στην κυτταρική ανάπτυξη, τη διαφοροποίηση και την επιβίωση.
Η Liu-Ambrose και οι συνεργάτες της χώρισαν τυχαία 38 ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια αγγειακή άνοια σε δύο ομάδες. Η μία ακολούθησε πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, που περιλάμβανε τρεις ώρες περπάτημα κάθε εβδομάδα για έξι εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε το συνηθισμένο πρόγραμμα. Και οι δύο ομάδες έλαβαν πληροφορίες για την αγγειακή γνωστική δυσλειτουργία, καθώς και συμβουλές για την υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής.
Πριν την έναρξη και στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και άλλα τεστ για να υπολογιστεί η δραστηριότητα των νεύρων και οι γνωστικές ικανότητες.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που έκανε αερόβια άσκηση, παρουσίασε σημαντική βελτίωση στους χρόνους αντίδρασης, ενώ τα γνωστικά τεστ έδειξαν αλλαγές στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα που τους έκανε να μοιάζουν περισσότερο με υγιείς εγκεφάλους. Η ομάδα σύγκρισης δεν παρουσίασε αλλαγές.
Η άσκηση φαίνεται ότι αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τη βελτίωση της γνωστικής υγείας των ηλικιωμένων, δήλωσε η Liu-Ambrose.
«Δημογραφικές μελέτες δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αγγειακής άνοιας. Επιπλέον, είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση των αγγειακών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την άνοια, όπως η υπέρταση» κατέληξε.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.
Διαβάστε επίσης:
Καθημερινό περπάτημα για μισή ώρα: Οι 7 θετικές αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή σας
Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη
Πηγή