Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

Αγγειοκινητική ρινίτιδα: Πώς θα αντιμετωπίσετε το «μπούκωμα» λόγω air condition

Η αγγειοκινητική ρινίτιδα είναι η ρινική συμφόρηση που προσβάλλει τους ευαίσθητους ανθρώπους και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι απότομες αλλαγές του καιρού, της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Μάς επηρεάζει περισσότερο τον χειμώνα και το καλοκαίρι, όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας, οπότε βγαίνουμε στο ψύχος από ένα θερμαινόμενο κτήριο ή όχημα ή όταν μπαίνουμε από τη ζέστη σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχει κλιματισμός.

Η αγγειοκινητική ρινίτιδα προσβάλλει μικρούς και μεγάλους, αλλά είναι πιο συχνή μετά την ηλικία των 20 ετών.

Πώς προκαλείται

Όπως εξηγεί στους «New York Times» ο δρ Τζον Λ. Ομαν, επικεφαλής του Τομέα Αλλεργιών στο Ιατρικό Κέντρο Tufts και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, ο βασικός παράγοντας είναι ο κρύος αέρας, ο οποίος ενεργοποιεί στη μύτη ορισμένα αντανακλαστικά του νευρικού συστήματος, που οδηγούν σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων της μύτης ή φλεγμονή με συνέπεια να διογκώνονται οι ρινικές μεμβράνες και να αναπτύσσεται συμφόρηση.

Το «μπούκωμα» λόγω εναλλαγών της θερμοκρασίας παρατηρείται συχνότερα στα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες, ακόμα κι όταν δεν είναι αλλεργική αντίδραση, τονίζει ο δρ Ομαν. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές έχει σύντομη διάρκεια.

Ο κλιματισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει στο «μπούκωμα» επειδή παγιδεύει στα φίλτρα του μόρια, όπως η γύρη, τα σπόρια της μούχλας, οι ρύποι και τα ακάρεα της σκόνης, τα οποία διαχέονται στον αέρα μόλις τον ενεργοποιήσουμε, λέει η δρ Μαρία Ινές Γκαρσία-Λόρετ, αλλεργιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες (UCLA).

«Στα ευαίσθητα άτομα οι ρύποι και τα βακτήρια δεν θα προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση αλλά μπορεί να ερεθίσουν τη μύτη», διευκρινίζει. «Αντιθέτως, τα σπόρια της μούχλας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση η οποία μάλιστα ενδέχεται να είναι παρατεταμένη».

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι ειδικοί συστήνουν να καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα των κλιματιστικών, διαφορετικά ο αέρας που εισπνέετε περνάει μέσα από αυτά και διαχέεται γεμάτος σκόνη και μικροσκοπικά μόρια. Όταν τα φίλτρα είναι καθαρά, θα γλιτώσετε από τις εξάρσεις της συμφόρησης που οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση. Αν, όμως, το «μπούκωμά» σας οφείλεται αμιγώς στις εναλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας, δεν μπορείτε να το αποφύγετε, εκτός κι αν απενεργοποιήσετε τον κλιματισμό.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματιστικά: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση τους;

Κλιματιστικό αυτοκινήτου: Από τι άλλο σας προστατεύει, εκτός από τη ζέστη


Πηγή