Δυναμικά κινούνται Pfizer και BioNTech στην προσπάθειά τους για να ρίξουν άμεσα στην αγορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Μετά τις ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, κατέθεσαν κι αίτημα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), προκειμένου να βγει άμεσα η σχετική αδειοδότηση.
Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, με τη σχετική συνεδρίαση να είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου.
Υπεγράφη η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου που παρασκευάζει για τον κορονοϊό. Αυτό ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, με ανάρτησή της στο Twitter.
«Αυτή η 5η συμφωνία είναι άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παράσχουμε σε όλους τους πολίτες έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία», πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.
Με retweet στο «τιτίβισμα» της Επιτρόπου Υγείας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε: «Έχουμε υπογράψει το 5ο συμβόλαιό μας με έναν παραγωγό εμβολίων, για να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους. Συνολικά, έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις μελλοντικών εμβολίων μέχρι στιγμής. Περισσότερα θα ακολουθήσουν. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή».
Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Το 95% φθάνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας Biontech σε συνεργασία με την φαρμακοβιομηχανία Pfizer, ενώ προφυλάσσει ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα οι δύο εταιρίες, επισημαίνοντας ότι αναμένουν «εντός των ημερών» την έγκριση της αμερικανικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Οι δύο εταιρίες είχαν αρχικά ανακοινώσει αποτελεσματικότητα «άνω του 90%», ενώ οι μόνες σοβαρές παρενέργειες αφορούσαν το 2% των ανθρώπων που συμμετέχουν στην έρευνα και ανέφεραν κόπωση και πονοκέφαλο. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ανέφεραν μάλιστα σπανιότερα και πιο περιορισμένες παρενέργειες από ό,τι τα νεαρότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Biontech και Pfizer.
Την ίδια ώρα στην Γερμανία συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με το εμβόλιο και τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών. Σε συνέντευξή του στην «Neue Osnabruecker Zeitung» ο Κλάους Τσίτουτσεκ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάουλ Έλριχ», το οποίο είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση των εμβολίων, τονίζει σήμερα ότι οι αντίπαλοι του εμβολίου για τον κορονοϊό αποτελούν απειλή για την κοινωνία.
«Οι προειδοποιήσεις περί γενετικών βλαβών είναι απολύτως λανθασμένες και προκαλούν αβάσιμους φόβους», επισημαίνει, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι τα νέα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να αλλάξουν το γενετικό υλικό του ανθρώπου. «Όλα αυτά δεν αντιστοιχούν στην τρέχουσα κατάσταση επιστημονικής γνώσης», τονίζει και προσθέτει ότι υπάρχει ήδη εμπειρία με εμβόλια γονιδίων, από κλινικές έρευνες σε ανθρώπους, π.χ. για την αντιμετώπιση όγκων, τα οποία δεν είχαν ανησυχητικές παρενέργειες.