Η αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες, προκαλώντας δυσφορία, κνησμό και συχνά αιμορραγία.
Επηρεάζει σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι την ηλικία των 50 ετών.
Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες που δύνανται να αλλάζουν, ιδιαίτερα όταν το αίτιο πρόκλησής τους είναι προσωρινό, όπως π.χ. ένας τοκετός.
Πρόκειται για πάθηση που χαρακτηρίζεται από υποτροπές και όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προβλήματα υγείας, δεν είναι απαραίτητα μόνιμες και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζονται.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας τους, που γίνονται είτε στο σπίτι, είτε χειρουργικά.
Πολλοί πιστεύουν ότι καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση πικάντικων τροφών ή το πρωκτικό σεξ προκαλούν αιμορροΐδες.
Η ανάπτυξη αιμορροΐδων όμως είναι πιο περίπλοκη. Το πιπέρι, τα μπαχαρικά και γενικά οι πικάντικες τροφές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, επειδή διαταράσσουν την ισορροπία του στομάχου. Δεν προκαλούν όμως άμεσα αιμορροΐδες, επειδή δεν επηρεάζουν τις φλέβες στην περιοχή του ορθού.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για το πρωκτικό σεξ, δεν είναι δηλαδή η κύρια αιτία των αιμορροΐδων. Παρά το γεγονός ότι με την πρωκτική επαφή μπορεί να επιδεινωθούν, δεν υπάρχει μελέτη που να παρέχει επαρκείς αποδείξεις ότι προκαλεί αιμορροΐδες, όταν ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες σωστής πρακτικής.
Τι ισχύει για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Οι αιμορροΐδες παρότι στην πλειοψηφία τους είναι ακίνδυνες, μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα, αυτό όμως δεν είναι ο καρκίνος.
Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές παθήσεις: οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες, ενώ ο καρκίνος προκαλείται από ανώμαλη διαίρεση και μετάλλαξη των κυττάρων.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι αιμορροΐδες πρέπει να αντιμετωπίζονται επιπόλαια, τόσο γιατί μερικοί ασθενείς με καρκίνο είναι επιρρεπείς σε αιμορροΐδες (λόγω της πίεσης που μπορεί να ασκεί ο όγκος), όσο και γιατί ορισμένα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι κοινά με αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οπότε πάντα θα πρέπει να αναζητάτε ιατρική συμβουλή, προκειμένου να αποκλειστούν σοβαρότερες καταστάσεις.
Πηγή