Μπουκωμένη μύτη, λαιμός που… γρατζουνάει, ατελείωτα φτερνίσματα, είναι μερικά από τα συμπτώματα που σάς αναγκάζουν να αναζητήσετε οτιδήποτε μπορεί να σάς ανακουφίσει.
Όταν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν αρκούν, καταφεύγουμε στις σπιτικές θεραπείες.
Τα ζεστά αφεψήματα βοτάνων και οι κοτόσουπες μπορούν να βοηθήσουν, πολλοί όμως είναι αυτοί που ορκίζονται στη δύναμη του σκόρδου!
Αυτή η πικάντικη μικρή σκελίδα θεωρείται από πολλούς φάρμακο για το κρυολόγημα.
Λειτουργεί όμως πραγματικά ή πρόκειται απλώς για μια πολυδιαφημισμένη αλλά αναποτελεσματική σπιτική θεραπεία;
Τι έχει δείξει η έρευνα σχετικά με το σκόρδο και το κρυολόγημα
Η δύναμη του σκόρδου βρίσκεται στην αλλισίνη, μια ένωση με ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, λέει η Bonnie Taub, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Read It Before You Eat It – Taking You from Label to Table.
Μπορεί όμως το σκόρδο να σας βοηθήσει πραγματικά να ξεπεράσετε το κρυολόγημα;
Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί: Μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν συμπλήρωμα σκόρδου (180 χιλιοστόγραμμα αλλισίνης καθημερινά για 12 εβδομάδες) είχαν σημαντικά λιγότερα κρυολογήματα σε σύγκριση με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Νεότερη συστηματική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε το 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Trends in Food and Science Technology, διαπίστωσε ότι το σκόρδο και οι θειούχες ενώσεις του (συστατικά που περιέχουν ανόργανο θείο, το οποίο μπορεί να βρεθεί και σε άλλα λαχανικά όπως τα πράσα, το μπρόκολο και τα κρεμμύδια) έχουν αντιιικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ιογενών λοιμώξεων.
Τέσσερα πιθανά οφέλη του ωμού σκόρδου
Ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος
Το σκόρδο θεωρείται διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα μακροφάγα και τα Τ- και Β-κύτταρα, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην παραγωγή αντισωμάτων, λέει ο William Li, γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου Eat to Beat Disease. Μελέτες έχουν διαπιστώσει μάλιστα ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου σχετίζεται με ενισχυμένη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού επειδή τα βοηθά να αναπαράγονται ταχύτερα.
Βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος
Εκτός από το να βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, έρευνες δείχνουν ότι το βιοενεργό συστατικό του σκόρδου, η αλλισίνη, περιέχει επίσης αντιιικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ιώσεων όπως το κοινό κρυολόγημα.
Το σκόρδο προλαμβάνει το κρυολόγημα και άλλες ιογενείς λοιμώξεις εμποδίζοντας τους παθογόνους ιούς να εισέλθουν στα κύτταρα του ξενιστή.
Υποστηρίζει την καρδιά
Το σκόρδο ωφελεί και την καρδιά. Η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου μπορεί:
- Να μειώσει την αρτηριακή πίεση, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
- Να αποτρέψει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση).
- Να βελτιώσει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία.
- Να προστατεύσει από κάποιες μορφές καρκίνου. Το σκόρδο και άλλες τροφές με αλλισίνη, όπως το κρεμμύδι, μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση λόγω της θετικής επίδρασής του στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα άτομα που αύξησαν την πρόσληψη σκόρδου, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων γαστρεντερικών καρκίνων, όπως ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και του οισοφάγου.
Έχει παρενέργειες το ωμό σκόρδο;
Για τους περισσότερους ανθρώπους, το σκόρδο είναι μια ασφαλής, γευστική προσθήκη στα γεύματα. Μην το παρακάνετε όμως, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσετε πεπτικά προβλήματα (καούρα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διάρροια, ειδικά αν είστε ήδη επιρρεπείς σε στομαχικά προβλήματα), δυσοσμία του σώματος και αραίωση του αίματος.
Το σκόρδο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά, τα φάρμακα για τον ιό HIV και ορισμένα φάρμακα που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων.
Πόσο σκόρδο πρέπει να τρώτε την ημέρα;
Εάν αισθάνεστε ότι το κρυολόγημα βρίσκεται προ των πυλών και θέλετε να δοκιμάσετε ωμό σκόρδο, ξεκινήστε με μία έως δύο σκελίδες την ημέρα, λέει ο Δρ. Li. Μεγαλύτερη ποσότητα θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, στομαχικών διαταραχών ή της χαρακτηριστικής μυρωδιάς.
Με πληροφορίες από Well + Good
Πηγή