Η μοναξιά και η κατάθλιψη μπορούν να προληφθούν με πρόγραμμα τηλεφωνικής ψυχολογικής φροντίδας σε ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Η μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του York, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα κατάθλιψης των συμμετεχόντων μειώθηκαν σημαντικά και τα οφέλη της συγκεκριμένης πρακτικής ήταν μεγαλύτερα από εκείνα που παρατηρήθηκαν από τη λήψη αντικαταθλιπτικών.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι τα επίπεδα συναισθηματικής μοναξιάς μειώθηκαν κατά 21% σε διάστημα τριών μηνών, ενώ τα οφέλη παρέμειναν και μετά τη διακοπή των τηλεφωνικών συνεδριών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επίδραση είχε διάρκεια.
Η δοκιμή Behavioral Activation in Social Isolation (BASIL+ trial) ξεκίνησε εντός λίγων μηνών από την έναρξη της πανδημίας του 2020 και ήταν η μεγαλύτερη δοκιμή που έγινε ποτέ για να στοχεύσει και να μετρήσει τα επίπεδα μοναξιάς με αυτόν τον τρόπο.
Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών με πολλές και διαφορετικές χρόνιες παθήσεις. Τους είχε ζητηθεί να απομονωθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο μοναξιάς και κατάθλιψης.
Πρόκειται για τη μοναδική μελέτη ψυχικής υγείας στην οποία έδωσε προτεραιότητα το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) στο πλαίσιο του προγράμματος επείγουσας δημόσιας υγείας, ακρογωνιαίου λίθου της καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19. Εκατοντάδες ηλικιωμένοι από 26 σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν στη μελέτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID την περίοδο 2020-21.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υγείας έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της μοναξιάς, αλλά προσπαθούν να καταλάβουν «τι λειτουργεί» στην πρόληψή της.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει τη μοναξιά ως «Παγκόσμιο πρόβλημα υγείας» και έχει δρομολογήσει τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής για το πρόβλημα.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής BASIL+ αναμένεται να τροφοδοτήσουν αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δοκιμή που έχει διεξαχθεί ποτέ για την καταπολέμηση της μοναξιάς.
«Γνωρίζουμε πλέον ότι η μοναξιά είναι τόσο επιβλαβής για την υγεία, όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα και ότι η κατάθλιψη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στη δοκιμή BASIL+ είχαμε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς που απομονώθηκαν κοινωνικά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Simon Gilbody από το Πανεπιστήμιο του York και την Ιατρική Σχολή του Hull York.
«Με βάση προηγούμενη έρευνα, είχαμε μια ιδέα για το τι θα μπορούσε να λειτουργήσει. Με την υποστήριξη του NHS προχωρήσαμε σε μια ευρείας κλίμακας μελέτη».
Η καθηγήτρια Lucy Chappell, διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα, δήλωσε: «Τα ευρήματα αποτελούν σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την κατανόηση του τι λειτουργεί στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Η έρευνα αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς τα δημόσια χρήματα επιτρέπουν στους ερευνητές, τους επαγγελματίες της υγείας και το κοινό να συνεργαστούν με ιδρύματα και οργανισμούς για την επίτευξη αποτελεσμάτων που θα κάνουν πραγματικά τη διαφορά στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.
Πηγή