Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς θεραπεύουμε τα συμπτώματα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους.

Εκτιμάται πως ένας στους πέντε ανθρώπους που κατοικούν στην Ελλάδα πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλείται από τη γύρη των εξωτερικών χώρων.

Η γύρη φυσικά δεν είναι εξορισμού «εχθρική ουσία» για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως – όπως δηλαδή συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά που εκδηλώνεται αλλεργία – ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνονται τη γύρη ως βλαβερή ουσία, γι’ αυτό παράγει ένα ειδικό αντίσωμα για να την καταπολεμήσει. Η γύρη χαρακτηρίζεται «αλλεργιογόνος ουσία» και οι χημικές ουσίες που προκύπτουν κατά τη διαδικασία καταπολέμησής της από τον οργανισμό είναι εκείνες που προκαλούν τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον πάσχοντα.

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται κατά κύριο λόγο από τη γύρη, που είναι ελαφριά και μεταφέρεται εύκολα με τον αέρα και εμφανίζεται περισσότερο την άνοιξη, που είναι η εποχή της ανθοφορίας. Εκτός της περιόδου αυτής όμως, δηλαδή από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και αρχές Ιουνίου δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη διάρκεια του έτους, αφού η γύρη, έστω και σε μικρές ποσότητες, υπάρχει, πάντα στο περιβάλλον και τους εξωτερικούς χώρους.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας

Η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τη μύτη και είναι το φτέρνισμα, η καταρροή, η ρινική συμφόρηση, αλλά και τα υδαρή μάτια που παρουσιάζουν φαγούρα. Μάλιστα τα μάτια είναι συνήθως τα πρώτα που επηρεάζονται, καθώς έρχονται σε άμεση επαφή με τον αέρα και τη γύρη που περιέχει. Συνεχή δάκρυα και κνησμός μπορεί να έχουν μάλιστα οδυνηρές συνέπειες για τον πάσχοντα και να οδηγήσουν ακόμα και σε λοιμώξεις. Πέρα από αυτά, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ξηρότητα στο λαιμό και βήχα, ενώ πολύ συχνά αναφέρεται ως σύμπτωμα και ο πονοκέφαλος, που είναι περισσότερο συνέπεια της γενικότερης κλινικής κατάστασης του οργανισμού.

allergies
Πώς καταπολεμάται η αλλεργική ρινίτιδα

Το γεγονός ότι η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γύρη που εκκρίνουν δέντρα, γρασίδι ή αγριόχορτα, σχεδόν αποκλείει τη ριζική αντιμετώπισή της. Κάθε αλλεργία για να καταπολεμηθεί, απαιτεί τη μη έκθεση του οργανισμού στην αλλεργιογόνο ουσία που την προκαλεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μη έκθεση του οργανισμού στο περιβάλλον είναι αδύνατη και επομένως το ίδιο ισχύει και για την εμφάνιση της αλλεργικής ρινίτιδας: Είναι αδύνατον να αποφευχθεί. Το σημαντικό είναι η διάγνωση να γίνει από έναν ειδικό γιατρό, ο οποίος παράλληλα με την κατάλληλη αγωγή, θα προτείνει και τις κατάλληλες στρατηγικές αποφυγής έκθεσης στους αλλεργιογόνους παράγοντες.

Επιπλέον, είναι δυνατή η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Για τον σκοπό αυτό, συστήνονονται τα αντιισταμινικά, σκευάσματα, κάποια από τα οποία χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού και κάποια όχι. Μπορεί να έχουν τη μορφή χαπιού, σιροπιού ή ρινικού σπρέι ή ακόμα και κολλυρίου για τα μάτια. Ένα ρινικό σπρέι για παράδειγμα που δεν περιέχει κορτιζόνη, μπορεί να ανακουφίσει άμεσα τον πάσχοντα από τη ρινική συμφόρηση ή την καταρροή και συνεπώς να αποτρέψει τον πονοκέφαλο. Αντίστοιχα, ένα ειδικό κολλύριο, μπορεί να ανακουφίσει από τον κνησμό και τα συνεχή δάκρυα στα μάτια.

Σε κάθε περίπτωση, την πρώτη φορά που θεωρεί κάποιος ότι έχει εμφανίσει συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, είναι καλό να επισκεφθεί έναν γιατρό που θα διαγνώσει την κατάσταση και θα βοηθήσει στην αντιμετώπισή της.


Πηγή