Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Αλόη βέρα και καρκίνος: Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ το θεραπευτικό φυτό, ειδικός εξηγεί τι ψάχνουν

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι η αλόη βέρα συγκαταλέγεται στις πιθανές καρκινογόνες ουσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τους ειδικούς να εξηγούν.

Η είδηση ότι η αλόη βέρα έχει τη θέση της στη σχετική λίστα έρχεται λίγες μέρες μετά το μίνι χάος που προκάλεσε η ανακοίνωση ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται τον ερχόμενο μήνα να γνωστοποιήσει την κατηγοριοποίηση του συγκεκριμένου γλυκαντικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στη βιομηχανία τροφίμων, όπου η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε πάρα πολλά προϊόντα, τώρα έρχεται και η ώρα για την αλόη να γίνει μέρος του προβλήματος.

Το διάσημο για τις φερόμενες ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες φυτό προστέθηκε στη λίστα μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους, η οποία διαπίστωσε ότι τα τρωκτικά των οποίων το πόσιμο νερό ήταν εμπλουτισμένο με το εκχύλισμα φύλλων της είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, μετέδωσε το BBC.

«Η φλούδα στην αλόη βέρα περιέχει ουσίες που ανήκουν στις πιθανές καρκινογόνες»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Χρύσα Σαρδέλη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ, ξεκαθάρισε το τοπίο, εξηγώντας: «Δεν είναι η αλόη βέρα το καρκινογόνο, είναι μια ομάδα ουσιών που βρίσκονται στον φλοιό».

«Η αλόη βέρα είναι η ονομασία όλου του φυτού και αποτελείται από την πράσινη φλούδα και το ζελέ. Το ζελέ είναι που έχει τις φαρμακευτικές, καλές ιδιότητες, οι οποίες είναι καλλυντικές, επουλωτικές, έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αλλά η φλούδα περιέχει δυστυχώς ανθρακινόνες, ουσίες που ανήκουν στα πιθανά καρκινογόνα», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε ότι «η φλούδα του φυτού δεν πρέπει ούτε να χρησιμοποιείται, ούτε να πολτοποιείται, ούτε να την ακουμπάμε πάνω μας, ούτε να τη βράζουμε για να την πιούμε».

«Αυτό που θα συνιστούσα να αποφύγουν, οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει κάποια επιβάρυνση γενετική για καρκίνο, είναι να χρησιμοποιεί πόσιμη αλόη. Αυτά τα σκευάσματα – συμπληρώματα διατροφής δυστυχώς δεν ελέγχονται όπως τα φάρμακα, οπότε σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία των ανθρώπων», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι στην πραγματικότητα η αλόη βέρα δεν θα μπει στη λίστα των πιθανώς καρκινογόνων, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται ανθρακινόνες, που περιέχονται στη φλούδα και είναι ήδη στη σχετική λίστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να περιμένουμε και απλώς να είμαστε προσεκτικοί»

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, παθολόγος-διαβητολόγος, μίλησε στο Mega, επισημαίνοντας: «Για την αλόη έχουμε ακόμα μία μοναδική μελέτη σε ποντίκια, η οποία δεν μπορεί να μας πείσει. Οπότε, πρέπει να περιμένουμε και να είμαστε απλώς προσεκτικοί».

Από την άλλη, ο Λεωνίδας Ντούντας, ενδοκρινολόγος, τόνισε ότι υπάρχουν 538 μελέτες -οι περισσότερες θετικές- που δείχνουν ότι η αλόη βοηθάει και ότι έχει αντικαρκινική δράση, όχι προκαρκινική.

Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν λείπουν οι παρενέργειες. «Είναι γνωστό ότι η αλόη από το στόμα μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, υποκαλιαιμία, έχει αναφερθεί ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια, αλλά είναι σε μεγάλες δόσεις και συγκεκριμένους ασθενείς», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λίστα του ΠΟΥ

Σύμφωνα με το BBC, ο κατάλογος των «πιθανών καρκινογόνων ουσιών» του ΠΟΥ, που καταρτίζεται από τον διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), συνδυάζοντας επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα με άλλα σχετικά δεδομένα, όπως οι πιθανοί μηχανισμοί καρκινογένεσης, κατηγοριοποιεί τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σε τέσσερις πιθανές ομάδες:

  • Ομάδα 1 – καρκινογόνα για τον άνθρωπο: Περιλαμβάνει το αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και την ιονίζουσα ακτινοβολία.
  • Ομάδα 2Α – πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο: Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, την εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Ομάδα 2Β – πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο: Σύντομα θα περιλαμβάνει την ασπαρτάμη.
  • Ομάδα 3 – δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογένεση στον άνθρωπο (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα): Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικού, εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης και βαφές μαλλιών.

Πηγή